„Брекзит“ вече удари престижните британски университети

Най-престижните университети във Великобритания вече усетиха ефекта от „Брекзит“ още преди той да е станал факт. Ръководството на учебните заведения вече среща трудности, свързани със сътрудничеството си с партньорите си от ЕС. Проблемите са започнали малко след обявяването на резултатите от британския референдум, съобщи Evening Standard, цитиран от novini.london.

След като стана ясно, че масово британците са гласували за излизане от общността, много от водещите британски университети са били изключени от проекти, финансирани от ЕС. До управата са пристигнали и молби за оттегляне от водещи академични роли, които са били важни за учебното заведение.

Седмица преди провеждането на историческия референдум, водещи учени и представители на британските университети излязоха с изявление към гласоподавателите, в което предупредиха, че евентуалното излизане от ЕС ще бъде катастрофа за тях, тъй като ще бъде орязано финансирането за важни научни проекти и планове за развитие на учебните заведения. Това ще се отрази и на кандидат-студентите от други държави от ЕС, които също допринасят за финансирането и академичния престиж.

Източник: novini.london

Подобни статии

Top