Бременни жени се записват студентки за 3 хиляди лева

123 пловдивчани са одобрени за лични асистенти, съобщи днес директорът на „Социално подпомагане” Надя Танева. Всички свободни места до момента са заети, но приемът на документи не е спрян. Танева допълни, че броят на личните асистенти е съобразен с националната програма, която се променя в зависимост от отпуснатите от държавата средства.

От социалното ведомоство алармират за продължаващата тенденция на злоупотреба с помощи. Бременни жени се записват студентки, за да получат еднократно подпомагане в размер на 3 хиляди лева. По данни на „Социално подпомагане” за последните година броят на студентките с помощи се е увеличил двойно. За 2013 година средства са изплатени на 396 жени, за 2014 година броят им вече надхвърля 768.

Те получават подпомагането като след това ние нямаме обратна връзка от висшите училища дали майките продължават да учат или не. Това в момента се коментира и на национално ниво. Майката получава тази помощ като това не е обвързано с доходен критерии, обясни Надя Танева.

Тя оповести още, че близо 27 хиляди деца получават социални надбавки. 600 семейства са санкционирани със спрени детски надбавки, защото децата им са натрупали повече от 5 неизвинени отсъствия в училище.

Когато детето има повече от 5 неизвинени отсъствия, всяко училище изпраща информация до регионална дирекция, а те я препращат при нас в „Социално подпомагане”. Ние спираме детските надбавки за 1 месец. Ако следващия месец детето посещава училище, надбавките отново се възстановяват, уточни Надя Танева.

Тя съобщи още, че през изминалата година се е увеличил и броят на малтретираните възрастни хора, както и изоставянето им след престой в болница.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top