Брестовица въстана! Жители на родопското село блокираха околовръстния път на Пловдив

Искаме чиста вода! Стига празни обещания, време е да ни чуят! С тези възгласи и плакати „Докога ще чакаме! Брестовица е моят дом! Докога без вода!“, „Водата е източник на живот, спрете да ни тровите с манган!“ около стотина жители на родопското село Брестовица блокираха околовръстния път на Пловдив и западния вход към града през бул. „Пещерско шосе“.

Недоволството на хората е заради замърсената с манган вода в селото, но проблемът остава нерешен вече четвърта година.

Протестиращите настояват държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да реши проблема им.

Близо час сред протестиращите бяха и малки дечица, които държаха в невръстните си ръце плакат, който са написали собственоръчно: „Протест за промяна на водата. Искаме, нормален живот 21 век. Искаме вода!“.

Протестът на хората подкрепиха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, председателят на ОбС „Родопи“ Владимир Маринов, заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на село Брестовица Мария Манолова, общински съветници.

От 2020 година водата в селото е негодна за пиене, защото е замърсена с манган. Заради проблема кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов обяви частично бедствено положение. ВиК доставя водоноски, а община „Родопи“ осигурява чиста питейна вода за децата в учебните заведения в селото.

Кметът на общината обясни, че оттогава са сондирани три нови кладенеца, избран е изпълнител и проектиран нов довеждащ колектор и нова ВиК мрежа за селото. В момента ВиК изгражда пречиствателна станция, която обаче няма да реши окончателно проблема. Затова общината търси пари от МРРБ. Проектът за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа е на стойност над 20 млн. лв. и община „Родопи“ не може да се справи финансово сама.

Заради протеста околовръстното шосе и „Детелина“-та на бул. „Пещерско шосе“ останаха затворени за близо час, от 17:00 часа.

Хората са категорични, че и ако този път държавата не чуе протеста им са готови да блокират МРРБ и да бранят исканията си с палатков лагер.