Бриг. ген. Златко Златев поема временно Съвместното командване на силите

zlatko zlatev

Бригаден генерал Златко Златев да поеме временно Съвместното командване на силите /СКС/ до средата на годината, реши правителството на днешното си заседание.  Командирът на 24-та авиационна база Крумово ще бъде освободен от поста си от 21 февруари, за да заеме длъжността заместник-командващ на СКС. Той ще бъде удостоен със звание генерал-майор и ще изпълнява до 29 юни т. г. задълженията на командващ. На негово място в 24-а авиационна база ще бъде назначен полковник Петьо Мирчев, на когото ще бъде присъдено звание бригаден генерал от 21 февруари.

След 29 юни командването на СКС ще поеме бригаден генерал Любчо Тодоров. Според предложението, от 30 юни той ще бъде освободен като заместник-командир на Сухопътните войски и ще бъде удостоен със звание генерал-майор.

Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за промените във висшето командване на Българската армия.

От своя страна министерски съвет реши контраадмирал Георги Мотев и бригаден генерал Стефан Петров да бъдат освободени като заместник-командващ на СКС и като началник щаба на СКС и от военна служба, съответно от 21 февруари и от 4 март, поради навършване на пределна възраст. От длъжност и от военна служба ще бъде освободен и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов.

Правителството ще предложи на Президента да назначи капитан І ранг Димитър Йорданов на длъжността началник на щаба на СКС и да го удостои със званието комодор, считано от 4 март.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top