Британски инвеститор: Можем да вложим парите си тук, но няма обучена работна ръка (ВИДЕО)

„В България и много добре да се прави бизнес. Но има области, в които правителството трябва да свърши работата си“. Това заяви на съвместна среща между бизнеса и зам.-министъра на икономиката английският предприемач Уилям Хюз, който има предприятие в Тракия икономическа зона.

„Признавам, че правителството има големи проблеми за решаване с инфраструктурата, но ние като компания имаме много по-голям проблем с работната ръка“, допълни бизнесменът. По думите му държавата трябва да подпомогне местния бизнес по два начина. „Единият е да осигури обучение и квалификация на кадрите, а вторият – да насърчи родителите да си свършат работата, за да има повече работници“, пошегува се Хюз. Според него в следващите 10-20 години проблемът с човешкия ресурс  ще е голям и ще има недостиг на работници.

„Ние можем да вложим парите си тук, но не можем да създадем квалифицирана работна ръка“, завърши бизнесменът, чийто син от 15 години ръководи бизнес в региона.

Само за 2015 г. в Тракия икономическа зона са разкрити 1500 нови работни места, а инвестициите са за не по-малко от 300 милиона лева, съобщи пък директорът на зоната Пламен Панчев на срещата, посветена на възможностите за развитие на Тракия икономическа зона. И поясни, че в момента се водят преговори с голям немски инвеститор в областта на електрониката. Ако той стъпи на нашия пазар, ще бъдат разкрити нови 600 работни места, обясни Панчев.

На срещата стана ясно, че интерес към Пловдивско вече е заявил и голям китайски инвеститор, който иска да основе тук платформа за онлайн търговия.

Пловдив е на второ място в страната по отношение на брой одобрени проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност”, съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който присъстваше на срещата. Той уточни, че програмата е приоритет за правителството, понеже в момента стартират 2 мерки за иновации. По думите му градът под тепетата е втори след София и по икономическо развитие. Годишно тук се генерират около 6 млрд. евро, като 52 % от тях са от индустриално производство.

По отношение на оперативните програми, София все още е на първо място, но Пловдив се движи с ускорени темпове, които реално са по-високи.  За първите мерки –  „Повишаване на производствения капацитет”, първоначалните суми на проектите са за над 250 милиона, а за иновации – 60 милиона евро. Максималната сума на 1 проект е 1,5 милиона лева, уточни зам.-министърът на икономиката.

Повече за програмите от началникът на Регионалния сектор на АИБ в Пловдив Иванка Митовска.

Подобни статии

Top