Бронирана витрина за "Черното пени" на "Булколекто" - DC news

Бронирана витрина за „Черното пени“ на „Булколекто“

Черното пени

Показват за първи път в България първата в историята пощенска марка – „Черното пени“. Колекционерската рядкост може да се види на изложението „Булколекто 2014“, което се открива днес в Пловдивския панаир и ще  продължи до 26 октомври.

„Черното пени“, е филателна рядкост. Тя ще бъде показана на „Булколекто“, защото само след няколко месеца в света ще се отбележи 175-годишнината от нейното издаване. Експонатът ще бъде поставен в специална бронирана витрина. В България не повече от десетина човека притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 хиляди евро.  Марката e наречена „Черното пени“ заради стойността – едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

На изложението ще бъде показана и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. Тя е включена в Международната филателна изложба „България – Португалия“, на която се представят 11 български и 8 португалски експоната.

Акцент на „Булколекто“ е и 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), която е била основана в София. Гост на честването ще бъде президентът на ФЕПА Хосе-Рамон Морено. Петото издание на Панаира на колекционерите е посветено също на 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и издаването на първите наши марки.

За първи път Нумизматичното дружество в Пловдив ще покаже своята сбирка от монети, сечени във Филипопол преди повече от 2000 години.

В програмата е включен и Национален филателен конкурс. Ще бъдат валидирани пет пощенски издания: карта „Булколекто 2014“, блок „25 години Европейска филателна федерация“ от четири марки „История на електрическия трамвай“, пощенски блок „Международна филателна изложба „България – Португалия“: Велики географски открития – Фернандо Магелан“, блок „Региони: Южен централен“ и серия „Фауна – пойни птици“.

 

Подобни статии

Top