БСП иска транспортни карти от 5 лева за майки и пенсионери

Майките с деца до 3 години и пенсионерите над 70 години да пътуват с карти от 5 лв. месечно, ще поискат съветниците от БСП на сесията утре. Това ще стане при обсъждането на точката за издаване на абонаментните карти за лица, ползващи преференциалните привилегии по линиите на масовия обществен транспорт в Пловдив.

„Демографската криза и бедността са достатъчни основания, за да поискаме облекчения за тези социални групи”, изтъкна председателят на пловдивските социалисти Георги Гергов.

В тази връзка социалистите няма да подкрепят раздуването на щата в общинската администрация и промените в Правилника за работа на Общинския съвет. И двете точки целят да удовлетворят претенциите на политическите „партньори” за партийни назначения на общински служби, смятат социалистите. Новата структура на общината, която ще приемат утре, ще струва на пловдивчани допълнително 1.5 – 2 млн. лв в този мандат.

Закриването на ОП „Европейски политики и сътрудничество” доказва неефективността на тази структура, за което от БСП отдавна алармират. „Това предприятие имаше оставени от дирекцията проекти на стойност 240 млн.лв и ги загуби” – припомни Гергов.

Социалистите ще подкрепят точката за намаляване на данъците за масовите автомобили, защото още в първия мандат на Тотев предупредиха, че не бива да се увеличават. Предложението на кмета е откровено йезуитско, защото от една страна  сваля данъка с 35%, но от друга увеличава таксите за паркиране и „скоба” . В ЗМСМА ясно е записано как се определя стойността на услугите, затова червените съветници ще питат кое ги оскъпява и налага те да растат.

БСП е против Община Пловдив да дава безлихвен кредит на Община Карлово. Социалистите ще поискат също да се изтегли културният календар за 2016 и да се внесе след промяна на методологията за оценка на проектите за културни събития.

Подобни статии

Top