БСП: Санирането на панелките не е безплатен обяд

Санирането не е безплатен обяд

Програмата за саниране на панелни блокове ще облагодетелства определени кръгове от хора и ще дискриминира голяма част от собствениците на жилища у нас, заявиха в Пловдив депутатите от левицата Манол Генов и Георги Търновалийски. По думите им БСП не е против това напълно безплатно на пръв поглед за хората саниране, но под действията на ГЕРБ прозирали предизборни намерения.

Санирането на панелките, рекламирано толкова много от управляващите и депутатите от ГЕРБ по места, не е безплатен обяд. Парите ще излязат от джоба на всеки от нас, тъй като милиардите за това саниране ще дойдат от бюджета, а не от европейски програми, поясниха днес пловдивските депутати от левицата Манол Генов и Георги Търновалийски.

Ще възникнат огромни съмнения не е ли смисълът в крайна сметка наши фирми да имат осигурени поръчки и то с държавна гаранция. Моето мнение е, че това е или чист популизъм, или политическа глупост, или корупционна схема, но при всички положения има шанс тя да свърши зле, коментира Манол Генов.

1 милиард лева от държавния бюджет не е малка сума и тя задължително ще се отрази на хазната, допълни депутатът от БСП. Според икономиста Георги Търновалийски много от хората са дискриминирани, тъй като не само панелките имат нужда от саниране, но и някои тухлени блокове и къщи по селата.

Съмнение поражда също формата на финансиране, както и дали сдруженията от хора, които кандидатстват, впоследствие няма да се окажат длъжници на някого и дори да загубят жилищата си.

Според народните представители депутатите от ГЕРБ са се превърнали в рекламни лица на правителствената кампания, която все още не е стартирала, тъй като няма министерско постановление за това. По думите им по места вече се носят слухове за определени фирми, които ще извършват строителството. Генов и Търновалийски припомниха, че на изискванията на програмата отговарят около 700 хиляди жилища в страната, но едва една десета ще могат да се включат в нея.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top