Б.Т.Р: В Пловдив се чувстваме като у дома си

Часове преди най-обичаната българска група Б.Т.Р. да „взриви“ пловдивската публика в Летния театър, екип на DCNEWS се срещна с вокалиста на бандата Атанас Пенев и китариста Славчо Николов. Ето какво споделиха за града под тепетата, 23-годишния си „стаж“ на сцената и тръпката, когато се изправят пред феновете. 

 – Как се чувствате в Пловдив?

Наско: Чувстваме се като вкъщи. Пловдив много ни харесва и всеки път се чувстваме като у дома си. От една страна е голям град, а от друга е много спокоен, особено когато се разхождаш в центъра, на тепетата и в най-културната част на града – „Капана“.

 – Вече 23 години сте заедно на сцената, каква е рецептата да се запазите толкова дълго?

Славчо: Не сме направили нищо по-специално, за да се запазим. Просто обичаме музиката и работата си и се стремим нещата да се случват по-най добрия начин. Живи и здрави, ще продължаваме все така и ще се запазим много повече от 23 години. Също имахме и много голям късмет преди години да се намерим точните хора.

– Това, че в Б.Т.Р. сте мъже, не е ли една от причините толкова дълго да сте заедно? Ако имаше една дама в бандата, нещата щяха ли да са по-различни?

Наско: Не знаем как точно щеше да бъде, но и в мъжка компания ни е добре.

 – Променила ли се е с годините тръпката в момента, когато застанете пред публиката?

Славчо: Тръпката се е променила, но винаги я има. Ако тръпката някога се изгуби, то по-добре да сменим професията. Това е много специален момент на съприкосновение с публиката, затова и хората предпочитат живи участия. Всеки концерт е различен и като енергия, и като емоция, дори да изпълним същите песни. Тръпката е и вълнение, и притеснение, същевременно и те нахъсва да дадеш най-доброто от себе си.

– Наскоро се върнахте от турне в Европа, а преди това бяхте и в САЩ. Разкажете повече за емоциите и срещите с почитателите извън България?

Наско: Навсякъде ни посрещнаха много топло, както е и тук. Факт е, че след 1989 година много българи избягаха в чужбина и в концертите се чувства една нотка на носталгия. Ние навсякъде носим част от България  във всички срещи, за нас е много приятно да се срещнем с приятели, които не сме виждали от 10-12 години. По естеството си българите са си българи навсякъде, веселят се еднакво и се радват на музиката. Концертите бяха много хубави!

 – Обмисляли ли сте възможността да напуснете България? 

Наско: През 1994 година пътувахме много във Франция и тогава си зададохме този въпрос. Можехме веднага да останем в чужбина, но решихме, че трябва да се борим тук да има хубав български рок, да направим каквото зависи от нас и да сме част от изграждането на новата България.

 – Първия ви дует „Несбъдване“, който направихте с Марияна Попова пожъна голям успех. Мислите ли за нови проекти с ваши колеги?

Славчо: Пред нас никога не е стоял въпросът да правим дует с този или онзи, тогава просто песента се появи и решихме, че Марияна е най-подходящият човек. В момента работим върху нов материал и засега не се очертава да има нов дует.

– Кои са парчетата, с които най-често ви викат на бис?

Славчо: Ние сме хората, които определяме песните, с които ще излезем на бис. Откакто сме създали песента „Спасение“, това е парчето, което сме оставили за бис. От две години и половина изпълняваме и „100 надежди“, защото това е много позитивна песен, в която има и преплетени български фолклорни инструменти.

– Първият албум на Б.Т.Р. с участие на Наско е бил на английски, сега текстовете на песните ви са на български. Защо се случи така?

Наско: Когато дойдох в групата записахме албум, който френски продуцент искаше да издаде във Франция. Тази му идея да направи  и издаде албума с Б.Т.Р направи така, че аз изпях песните и станах част от бандата.  Сега особено в България няма смисъл да се е пее на английски, много рядко се налага, когато отидем на някой фестивал да изпълним песен на английски, за да се възприеме по-лесно текста. Ние имаме албум с преведени наши песни на английски, но преди всичко сме българи и пеем на български.

Всичко за концерта на Б.Т.Р. в Пловдив, вижте тук!

 

 

 

Подобни статии

Top