Бум на въшки в Пловдив - DC news

Бум на въшки в Пловдив

Няма бум на въшки в Пловдив

През тази година има пик на разпространението на въшките в училища и детски градини както в Пловдив, така и в София, съобщи Агенция „Монитор“. Затова миналата седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е наредил извънредна проверка специално за столицата, като има вероятност такова разпореждане да бъде направено и за града на тепетата. Това съобщи самият той по време на проведен в Пловдив курс „Противоепидемични мероприятия в случаи на био-терористична атака и разпространение на опасни заразни заболявания в България”.

„Не знаем защо, но тази година е някакъв биологичен пик на въшките. И е факт, че са масово разпространени. Кое е трудното в случая? Има достатъчно препарати и яснота как те се ползват. Само че родителите подценяват проблема”, каза д-р Кунчев. По думите му майките искат едва ли не с едно измиване на косите на децата да решат проблема и въшките да са унищожени. Но на практика това не е така.

„Понякога са необходими по две, по три обработки и то много внимателни, почистване много внимателно едва ли не на всеки един косъм, за да сме сигурни, че работата е свършена”, каза главният държавен здравен инспектор. Затова по негово мнение контролът на входа на детските и учебни заведения трябва да бъде затегнат.  „Обработката изисква с търпение и внимание. Знам, че на всеки му се иска да изпие едно хапче и да каже, че всичко е наред, но с въшките това не става”, заяви д-р Кунчев.

Биотероризмът е разновидност на тероризма, при който като оръжие за масово поразяване се използват биологични агенти – вируси, бактерии, паразити, заяви д-р Георги Желев, преподавател в секция „Епидемиология и заразни болести” в Тракийския университет в Стара Загора. По думите му настъпващите промени в природно-климатичните условия са променили ареала на разпространение на множество опасни инфекциозни и паразитни заболявания. „Това доведе до повишен риск от проникване на някои екзотични за нашата страна заболявания, особено на фона на масовата миграционна вълна, заляла цяла Европа”, каза д-р Желев. Същевременно през изминалите няколко години ставаме свидетели и на по-масовото разпространение на някои познати за нашата страна, но опасни заболявания, като туларемия, бруцелоза, лептоспироза, Ку-треска, aнтракс и др.

Според д-р Ангел Кунчев биологичните оръжия са достъпни, защото са евтини, но пък не всеки биотерорист има ракети и самолети, за да ги разпръсне. „Почти всеки бактерий и вирус би могъл да бъде трансформиран в биологично оръжие с различна ефективност. Но дори някои заболявания, които ни изглеждат сравнително често срещани, като да кажем някои от шарките или от хепатитите, ако бъдат масово разпространени, то ще предизвикат достатъчно много проблеми. Една от характеристиките на био оръжието е евтино и че има ствойството да създава страх и паника сред населението, което е един от търсените ефекти”, обясни д-р Кунчев.

Снимка: Агенция Монитор

Подобни статии

Top