Бум на сделките с имоти „на зелено“ в Пловдив

Пловдив и Бургас заемат първите места по реализирани сделки за продажба на недвижими имоти в страната. Най-предпочитаните райони за купуване на жилища в града са районите „Тракия” и „Западен”. Активизирането на пазара се обуславя от продължаващия спад на лихвите при жилищните кредити и големия дефицит на качествено строителство. Това заяви председателят на съюза на брокерите на недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов.

Ръстът в продажбата на недвижими имоти в Пловдив е в рамките на пет процента. Според председателят на съюза на брокерите на недвижими имоти в града Мирослав Язов за пръв път от 2008 година, се говори за тенденция. Регистира се активно завръщане на клиентите, които предпочитат да купуват предимно двустайни жилища.

В Пловдив най-честото срещано търсене е в ниския сектор. Апартаменти с една или две спални. Бюджетът е не повече от 50 хиляди евро. Най-често купувачите са млади семейства, които сега са сключили брак или имат едно дете, обясни Язов.

С нарасналото търсене се наблюдава успоредно повишаване на цените на недвижимите имоти. Според брокерите в момента в Пловдив обаче има ограничено предлагане.

Предлагането е увеличено поради една много основна причина. През периода по време на кризата от 2009 до 2013 година броят на строителните разрешения беше доста нисък. Не се строеше, никой не поемаше рискове. А Пловдив е град, в който перманентно има търсене на недвижими имоти, коментира Язов.

Председателят на брокерите на недвижими имоти в града заяви, че има бум на сделките на имоти „на зелено”. Причините според Мирослав Язов са,че има доказани строители и нарастването на цените на жилищата. Той заяви, че заради ограниченото предлагане хората се примиряват да платят и да чакат завършване на сграда в строеж.

Подобни статии

Top