Бум на чревните инфекции в Пловдивска област

Увеличава се броят на заболелите от чревни инфекции в Пловдив и областта, сочи справка в Регионалната здравна инспекция.

За последната седмица – от 30 юли до 5 август, регистрираните случаи са 108, от които 58 са в Пловдив. Седмица по-рано – между 23 и 29 юли, случаите в областта са били 99, от които 41 в града под тепетата.

Тези инфекции протичат най-често с чревно разстройство, висока температура и повръщане. Специалистите съветват при подобни симптоми незабавно да се потърси лекарска помощ.

Лек спад се наблюдава при заболелите от варицела. Броят им през последната седмица е 22, а в предходния период те са били 30.

През Кабинета за анонимно безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) са преминали 45 клиенти, които са получили пред и след тестово консултиране и са узнали своя ХИВ статус.

Регистрирани са и 9 случаи на ухапани от кърлежи, 4 от които в Пловдив. Сред съветите на специалистите при ухапване от кърлеж е първо да потърсим медицинска помощ за отстраняване на паразита. Ако в близост няма лечебно заведение трябва да отстраним кърлежа с марля или хартия, но не и с голи ръце.

Ако тялото на кърлежа се скъса и не се извади главичката, задължително трябва да потърсим лекар. Мястото на изваждането се дезинфекцира, а след това пострадалият се наблюдават 15 дни чрез ежедневно проследяване на температурата.

Подобни статии

Top