Бум на чревните инфекции в Пловдив

Бум на чревните инфекции в Пловдив

Значително увеличение на заболелите от чревни инфекции в Пловдив през последните дни отчитат лекарите. За миналия месец изписаните от Инфекциозна клиника на УМБАЛ“Св Георги “ са били 144, а само от налото на юли до сега болните вече са 43-ма. Като част от инфекциите са вирусни и бактериални.

В момента в инфекциозна клиника се лекуват около 70 болни и повече от половината  от тях са с чревни инфекции с диариен синдром. Това не е притеснително, защото сега е сезонът на тези заболявания и изведнъж времето осезателно се затопли. Прави впчечтление обаче че доста от заболелите са възрастни с тежки придружаващи заболявания или със слаб инунитет.

Лекарите съветват пресните плодове и зеленчуци да бъдат старателно измивани дори предварително накисвани във вода, както и спазването на стриктна лична хигиена особенно при децата и възрастните. Освен това изключително важно е да не се предприема самолечение защото при някои инфекции определени медикаменти са противопоказни.

Напоследък специалистите от клиниката отчитат и ръст на за заболелите от варицела. И напомнят , че най-тежко от варицела боледуват новороените, децата с тежки онкохематологични заболявания и възрастните.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top