Бъдни вечер е!

Днес празнуваме един от най-важните и светли семейни празници – Бъдни вечер. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос.

Празникът е посветен на дома, огнището и на починалите предци – родственици.

Денят се нарича още още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. На Бъдни вечер завършват и четиридесетдневните коледни пости.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число – седем,  колкото са дните на седмицата или девет, колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия, колкото са месеците в годината.

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата и останалите помещения в дома. С този ритуал се прогонват злите и нечисти сили от дома.

След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата. Първото парче се оставя на Богородица пред домашната икона. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Имен ден днес имат Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

Честит празник на именниците!

Снимка: novinite.bg

Подобни статии

Top