Българин с награда "Пулицър" - DC news

Българин с награда „Пулицър“

Фотографът на Reuters Стоян Ненов бе отличен с награда „Пулицър“ – съобщава btv. За първи път българин получава такова признание.

Стоян Ненов стана един от носителите на награда „Пулицър“ за снимка, отразяваща гореща новина.

Ненов е част от екипа фоторепортери на Ройтерс, който заедно с в. „Ню Йорк таймс“ получи тази година престижната награда за отразяването със снимки на бежанската криза в Европа и Близкия изток.

Фотоапаратите им успяха да уловят кадри на хора в претъпкани нестабилни гумени лодки и първите им моменти след стъпването на европейска земя. Други снимки показват трудностите, които тези хора се сблъскват по пътя им към Европа.

Една от фотографиите, привлякла най-голямо внимание, е направената през август 2015 г. от Ненов снимка на полицай, който на гара „Гевгелия“ в Македония се опитва да попречи на мъж да се качи на влак през прозореца.

Наградите „Пулицър“ отбелязаха стогодишнината си с обявяването на тазгодишните призьори. Наградите са най-високото отличие в американската журналистика. Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет.

Наградата „Пулицър“ носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.

Подобни статии

Top