Българите връщат парите в банките - DC news

Българите връщат парите в банките

Българите си връщат парите в банките

Почти 1 млрд. лева бяха изтеглени от трезорите през юни, когато започна кризата с КТБ. Изглежда, доверието в банковата система отново е силно, коментират експерти.

В същото време показателно за състоянието на родната икономика е, че изтеглените през юни пари не са били използвани за инвестиции или за покупки на стоки, а се връщат в банките, пише „Стандарт“. В края на август депозитите са 58,379 млрд. лв., като за година нарастват със 7,4%. Спрямо края на месец май те са с 353 млн. лв. повече. Домакинствата държат на влог 38,99 млрд. лв., което е увеличение с 8,5% за година. Скокът при фирмите (16 млрд. лв. депозити) е с 9,1%.

Депозитите в банките през август са нараснали с 1 млрд. лв. след увеличение с 369 млн. лв. през юли и спад с над 1 млрд. лв. през юни.

Така обемът на депозитите в банките не само се възстанови след тегленето на влогове през юни заради ситуацията с КТБ, но дори продължава тенденцията си на ръст от последните години. Изглежда, доверието в банковата система отново е силно. Но показателно за състоянието на икономиката на страната е, че изтеглените през юни пари не са били използвани за инвестиции или за покупки на стоки, а се връщат в банките.

В края на август депозитите са 58,379 млрд. лв. (73,7% от БВП), като за година нарастват със 7,4%.

А спрямо край на месец май са с 353 млн. лв. повече. Депозитите на домакинствата са 38,99 млрд. лв. (49,2% от БВП), като за година се увеличават с 8,5%. Но спрямо края на месец май, преди кризата с КТБ, депозитите на домакинствата все още са със 72 млн. лв. по-малко. Депозитите на предприятията в края на август са 16 млрд. лв. (20,2% от БВП), като за година нарастват с 9,1%. А спрямо края на месец май те се увеличават с 626 млн. лв. Депозитите на финансовите предприятия за година се понижават с 9,6% и в края на август достигат 3,387 млрд. лв. (4,3% от БВП). Като спрямо края на май намаляват с 203 млн. лв.

 

Подобни статии

Top