Българите зад граница гласуват в 325 секции в 71 държави

Българите зад граница гласуват в 325 секции в 71 държави. Заради големите опашки по време на първия тур Централната избирателна комисия препоръча на комисиите зад граница при възможност да увеличат броя на кабините за гласуване.

Същевременно от Министерството на външните работи предупредиха, че част от секциите в чужбина са преместени на нови места.

Изборният ден в чужбина протича спокойно, съобщиха от Министерството на външните работи. Около 40 хиляди са гласувалите до момента извън страната – по данни на министерството. Най-много – 20 300 са упражнили правото си на глас в Турция, във Великобритания са 3900, а в Германия – 2700 души.

Изборните секции в Китай вече са затворили. Там гласувалите са около 100 души. В Австралия изборният ден е към края си. В САЩ изборните секции отварят след 15.00 часа, наше време.

Навсякъде активността е висока, изборният процес тече по-бързо от миналата седмица, защото гласоподавателите трябва да попълнят само една декларация.

Изборният ден във Великобритания започна нормално и при висока активност, съобщиха от една от секциите в Лондон. В Лондон има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53. В квартал „Баркинг“, където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора. Днес се чака по-малко, защото гласуването е само с една бюлетина и се попълват само една декларация.

Изборният ден в Мадрид протича спокойно, съобщи Христо Дянков, член на секционна комисия в испанската столица. Според него днес не се очакват струпвания пред секциите в Испания.

Източник: bnr.bg

 

Подобни статии

Top