България е на финал на Балканиадата за жени до 18 години

Волейболистките на Антонина Зетова елиминираха Сърбия и излизат тази вечер срещу Турция в спор за балканската титла

Отличното представяне на България на Балканското първенство за жени под 18 години продължи! Селекцията на Антонина Зетова се класира за финала в Тирана. Съперник на младите ни таланти е Турция, която отстрани Румъния също с 3:0 в други полуфинал.

Младите „лъвици“  елиминираха Сърбия в своя полуфинален мач с 3:0 (25-19, 25-18, 25-23) като така продължиха серията без загубен гейм на шампионата. Дотук сме непобедени и постигнахме успехи още над Северна Македония, Румъния и Албания.

Очаквано двубоят със Сърбия бе по-оспорван от предходните ни, но с характер и дисциплини не се пречупихме в малкото критични ситуации.

Първата точка в мача бе за България, но след това съперничките ни взеха крехка преднина. Изравнихме при 6:6, но сръбкините отново дръпнаха с 2 т., което накара Зетова да вземе ранно прекъсване. Разликата стана 3 т., а двата тима направиха грешки на сервис. Последваха силни минути за нас, в които стигнахме до обрат при 15:14. Сръбският щаб поиска таймаут, но нашата серия продължи на 5 поредни точки (18:14). Докрая не се затруднихме и с блокада на Калина Венева затворихме частта при 25:19.

Сърбия тръгна с леко предимство и във втория гейм, а ние изравнихме при 5:5 с двойна блокада. Оттук последва нов обрат, а нашите момичета постепенно увеличаваха предимството си. Видимо играта ни бе по-добра и се откъснахме с 18:11, което ни позволи спокойно да довършим и тази част.

Най-оспорван и равностоен бе третият гейм, в който двата тима си разменяха точки. След три поредни за нас излязохме напред при 12:9, а сърбите реагираха с таймаут. Те успяха на два пъти да стопят по-изразителен пасив и да се доближат на 1 т. (15:14 и 23:22), но не и да направят нещо повече. В крайна сметка успехът бе за нас след поредна хубава наша блокада за 25:23.

Финалът е от 18:00 часа българско време тази вечер.