България – сред страните с най-смъртоносно замърсяване на въздуха

България е сред петте държави в света с най-смъртоносно замърсяване на въздуха, според доклад на Международната агенция по енергетика, пише manager.bg.

Грузия, Босна и Херцеговина, Северна Корея и България оглавяват подробна класация на Агенцията с държавите с най-смъртоносен въздух в света, изготвена според относителни, не и абсолютни данни на Световната здравна организация (СЗО).

Страни като Китай и Индия имат повече смъртни случаи от замърсяване на въздуха спрямо България и другите четири изброени, тъй като в тях живеят много повече на брой хора, отбелязват в анализ на данните от Vox.com.

Всяка година замърсяването на въздуха убива глобално 6.5 млн. души. То се свързва с появата и развитието на множество сериозни заболявания като рак на белите дробове, сърдечни болести, инфаркт. Смята се за сериозен публичен проблем в десетки страни.

България е посочена сред първите 5 в таблица в доклада на Агенцията, която подрежда държавите по брой смъртни случаи на 100 000 жители. Това включва смърт, свързана с наличието на серен двуокис (SO2), азотни оксиди (NOx), прахови частици (PM) вътрешно, в домовете, и външно замърсяване на въздуха от горене на твърди горива. Не включва ефектите на парниковите газове или климатичните промени.

В Китай, например, тежкото замърсяване от въглища северно от река Хуанхъ скъсява живота на хората с 5.5 години, спрямо в южната част на страната.

Съединените щати имат още какво да подобрят, но все пак разполагат с един от най-чистия въздух. Те имат по-ниска смъртност от замърсяване на въздуха спрямо, например, Германия и Франция, защото на територията им се движат по-малко дизелови коли. Дизеловите двигатели са по-ефективни от гледна точка на горивото в сравнение с бензиновите, но излъчват в атмосферата сажди, частици и азотни оксиди.

Грузия има най-смъртоносния въздух в света, според класацията на Агенцията. Защо? Нито от Агенцията, нито от СЗО дават подробно обяснение. Но в Twitter Тим Ковач отбелязва например, че последният държавен доклад на Грузия за околната й среда показва, че в нея има рязък скок на старите, силно замърсяващи дизелови превозни средства на пътя в последното десетилетие. Освен това, системата й за обществен транспорт не е устойчиво създадена. Има значение и наследството от съветската индустрия – старите мини за манган, както и качеството на системата на здравеопазването.

Подобни статии

Top