България със злато и сребро на Младежките олимпийски игри в Китай

Злато и сребро за младежите ни на олимпиадата в Китай

България спечели злато и сребро на Младежките олимпийски игри в Нанджин. Божидар Андреев спечели златото при вдигане на тежести в категория до 69 килограма. Така той стана третият българин в историята, печелил злато на младежки олимпийски игри. Бетина Темелкова грабна среброто в джудото в категория до 52 килограма, като интересното е, че и двамата спортисти са от град Сливен.

Божидар със 133 кг бе втори след изхвърлянето, като изоставаше само на килограм от руснака Вячеслав Яркин. В изтласкването обаче 17-годишният възпитаник на треньора Пламен Братойчев отнесе конкуренцията, като вдигна с 6 кг повече от руснака. В крайна сметка злато за Андреев с двубой 300 кг, сребро за Яркив с 294 и бронз за колумбиеца Кайседо с 290.

Бетина Темелкова спечели отличието в категория до 52 кг, като единствената й загуба бе на финала от бразилката Лиана Колман. Преди това българката записа три победи – срещу перуанката Камара, алжирката Амираде Саджида, а на полуфинала срази и словачката Маруса Стангар. Първи поздравления за успеха медалистката получи от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Това е втората олимпиада за младежи в историята, като първата беше преди 4 години в Сингапур. Тогава България спечели два златни медала и двата във вдигането на тежести.

 

Подобни статии

Top