Българи в Ню Йорк протестираха срещу Изборния кодекс (СНИМКИ)

Българи в Ню Йорк протестираха срещу скандалните промени от Изборния кодекс. В писмо до медиите българката Елена Хамбарджиева, която представлява протестиращите пише:

„Ние смятаме, че промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната. Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме.

Призоваваме Президента на Република България да наложи вето на новоприетия закон, върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина“.

По-рано днес българи от чужбина изпратиха писмо до президента Росен Плевнелиев и омбудсмана Мая Манолова, с копие до премиера Бойко Борисов, вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера Меглена Кунева, министъра на външните работи Даниел Митов и др. В него те се обявиха против това  между 80 000 и 100 000 досега гласуващи български граждани в 75 секции по света, да не могат да гласуват  в бъдеще.

„Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина. С тях се премахва възможността за тяхното дори минимално участие в политическия и обществен живот“, се казва в писмото, под което са се подписали 150 българи.

Подобни статии

Top