„Българи от старо време” на открито в Стария град за 6 септември

Старите българи на открито в Стария град в Пловдив

За празника на Пловдив и Деня на Съединението дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща ще оживеят с весел музикален спектакъл. Пловдивската опера кани малки и големи „На гости на старите българи” – една патриархална история с много смях, песни и танци по мотиви от мюзикъла „Българи от старо време”. На 6 септември (събота) от 11, 16 и 18 часа пловдивчани ще могат да надникнат в домовете на Хаджи Генчо и дядо Либен, да се забавляват със съседските свади, да попеят с момите в народни носии и да се хванат на сватбарско хоро.

Действието се развива в дворовете на две от най-популярните възрожденски къщи в Стария Пловдив, а публиката следва героите на Любен Каравелов по каменните стълби и през комшулука. За зрителите умишлено не са определени седящи места – всички се потапят в битовата атмосфера, настанени на пейки, на стълби, на бордюри и парапети, или просто прави край пеещи девойки и весели сватбари.

„На гости на старите българи” е кратък етнографски спектакъл на Пловдивската опера със специалното участие на ансамбъл „Тракия”, реализиран за атрактивно представяне на Старинен Пловдив пред туристи и гости на града. Идеята за пренасяне на действието във възрожденските къщи е на доц. Нина Найденова, а адаптацията по мюзикъла „Българи от старо време” е на режисьора Славчо Николов. Съмишленици са Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив”. Изпълнители са солисти, хор и балет на Пловдивската опера заедно с танцьори и музиканти от ансамбъл „Тракия”. Премиерата бе пред гости на туристическото изложение в Пловдив през май, а за Деня на Съединението ще бъде представен за първи път пред пловдивчани.

Етнографският музикален спектакъл „На гости на старите българи” е подходящ за цялото семейство и е изключително любопитен за деца и гости на Пловдив. Продължителността му е около час, в зависимост колко дълго ще е финалното хоро, на което всички присъстващи се хващат. Броят на зрителите е ограничен от капацитета на дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща, затова Пловдивската опера ще го представи три пъти – от 11 и 16 часа. Билети могат да се закупят предварително от касата на Концертна зала по 6 лева или непосредствено преди спектакъла на място в къща Хиндлиян по 8 лева.

 

 

Подобни статии

Top