Българка в САЩ събра $1500 за клуб "Черпоков" (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Българка в САЩ събра $1500 за клуб „Черпоков“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Преди месец и половина този хангар изглеждаше така:

Само месец и половина по-късно, същото помещение изглежда ето така:

Чистото и белнато помещение, с няколко оцелели от пожара в нощта срещу 1 юли лодки, все още натъжава обаче очите на треньора на най-големия пловдивски гребен клуб „Черпоков“ Кирил Кирчев. Защото само допреди месец и половина тук е имало десетки лодки и скифове, които изгоряха от лумналия заради късо съединение пожар.

„Късо, късо, колко да е късо?“, пита се Кирчев за причините за пожара и все още не може да повярва, че в инцидента няма намеса на човешка ръка. Засега обаче случаят още се разследва.

В пожара изгарят десетина лодки – най-новите и най-хубавите. Други 6-7 са останали, но по тях има поражения. „Бавно, но поехме по този път да възстановяваме. Надявам се да успеем“, казва треньорът и ни показва местата, където боята се е напукала или е изгоряла.

„Някои от оцелелите лодки са толкова стари, че чак ми е неудобно да го кажа – те са производство ГДР. ГДР го няма вече 30 или 40 години вече. А те са над 30-годишни лодки. Състезателите все още ги използват – нямаме други. В България малко могат да си позволят да закупят нови лодки, каквато е тази, която купихме ние. Защото тази лодка е втора употреба – 5500 евро. Две-три годишна е и на разсрочено плащане я взехме“, обяснява Кирчев.

Така, малко след пожара, децата – състезатели от клуба и треньорът, както и техни приятели, решават да стартират кампания за набиране на средства, за да подпомогнат гребния клуб. Чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS LODKA на номер 17 777 те призовават всички пловдивчани и приятели на спорта да дарят средства за възстановяването на базата на клуба след инцидента.

Пожар унищожи 20 лодки на Гребната (СНИМКИ)

„Сложил съм там, отпред, пред хангарите, едно от изгорелите гребла и информация за кампанията“, показва ми с ръка треньорът.

Но надеждата му е другаде. Досега за 30 дни от DMS-кампанията са събрани едва 320 SMS-а.

„Върви по-бавно, по-трудно ще стане. Тя е за неангажирани хора, които са съпричастни към спорта. А ние разчитаме повече на хора бизнесмени, които са били в нашия спорт или са съпричастни към гребането и знаят за какво става въпрос. Имаме доста такива – и като фирмени дарения, и лични. Само един бивш състезател вчера ми се обади и каза: „Трябва да помогна с една малка сума“. Отварям пликчето – вътре 500 лева“, радва се треньорът. Той е публикувал във Фейсбук страницата на клуба 30-40 имена на хора, всеки от които е подпомогнал гребния клуб за изминалия месец и половина.

Разказва, че като чула за трагедията, сполетяла клуба, бивша състезателка по гребане от Русе, която в момента живее в САЩ, е успяла да събере от местни гребци 1500 долара, за да подпомогне клуб „Черпоков“. „В САЩ тази българка организира своего рода екскурзионно летуване за гребци из нашата страна. Те обикалят и други градове, но идват за ден-два и в Пловдив“, пояснява Кирчев. Миналата година същите гребци идвали в Пловдив и дори тренирали на Гребната база, ползвайки лодките на клуба.

Треньорът обяснява, че не само лодките са скъпи, греблата също не са никак евтини. Един чифт гребла струват 650-700 евро. А вътре в хангара са изгоряли към 25 чифта гребла. Това допълнително натоварва сумата, необходима за възстановяването на лодките. А тя ориентировъчно е около 50 хиляди евро.

Старите лодки също ставали, но състезателите ги ползвали за вътрешно първенство. А за балкански, европейски и световни, трябвали хубави, нови лодки. „Само една лодка за осморка – осем състезатели, нова, струва 35 хиляди евро. Единичната лодка, нова, е 7500 евро“, обяснява Кирчев.

В момента отборът има една осморка, за двоен отбор, по чудо оцеляла при пожара, която ще бъде отремонтирана.

Клубът по академично гребане „Черпоков“ е един от най-големите и носи името на първия щатен треньор в града Владимир Черпоков. Той основан от ентусиасти през 2003-а година в Пловдив и има 104 картотекирани състезатели  в различни възрасти. От тях само 84 са участвали на 15 юни на държавния шампионат, а голяма част участват и в международни състезания. Доста от състезателите отиват и в националния отбор.

„Има доста деца, които дават надежда. Сега в младшата възраст готвим 4-5 момичета за Балканиада“, допълва Кирчев. Надява се някой ден негови състезатели да достигнат до олимпиада. И в момента Кристиян Василев, който впоследствие е преминал в гребен клуб „Хеброс“, е започнал да тренира именно в „Черпоков“. Заедно с Георги Божилов станаха девети на скул на олимпиадата. Тук се е научил да гребе“, подчертава треньорът.

Хвали се и с Десислава Георгиева, която на световното за девойки в Рио миналата година се класира на трето място. Ядосва се, че като поотраснат, състезателите му отиват в други отбори.

„За миналата година сме комплексно първи в страната“, радва се треньорът. Той е доволен, че все повече деца искат да тренират гребане. И обяснява, че това е един от спортовете, които тренират и оформят всички мускули на тялото. А и базата на Пловдив е добра и достъпна за тренировки.

Надява се от дарителската кампания да бъдат закупени част от необходимите лодки – 2 скифа и 2 двойки, комплектовани с гребла. И е щастлив, че възпитаниците му са дори по-мотивирани да тренират и постигат спортни успехи, след случилото се.

 

Подобни статии

Top