Българо-словенски културни дни посветени на Антон Безеншек

afish

Българо-словенски културни празници, под надслов „100 години посмъртен живот на проф. Антон Безеншек“ ще се проведат в Пловдив до 29 ноември. Проф. Безеншек е основател на стенографията в България, виден публицист, езиковед, свързал житейския си и професионален път с града под тепетата. Дните, посветени на делото му ще се проведат под патронажа на  Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и кмета на Пловдив Иван Тотев. Словенска делегация, водена от кмета на община Войник  и собственика на една от най-големите туристически агенции в Словения, ще гостува на Пловдив. Домакин на това престижно събитие, съвместно с Националното сдружение на стенографите, е Девическа хорова формация “Евмолпея”.

Пловдивският девически хор „Евмолпея” и словенският хор „проф. Антон Безеншек” ще сътворят арт акцента на българо-словенските дни. Концертът ще се състои в пленарната зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив днес от 17.00 часа. Това ще обедини Паметната вечер за проф. Безеншек и посмъртното му удостояване със званието „Почетен гражданин на Пловдив” с хоровите изпълнения на неговите „наследници”. Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова в изпълнение на решение № 218, взето с протокол №12 от 18. 06. 2015 г., с което посмъртно със званието „Почетен гражданин на Пловдив” е удостоен проф. Антон Безеншек, ще връчи отличието.

Музикалното събитие е част от тридневна, наситена със събития програма, включваща официална визита в Народното събрание на Република България на словенската делегация от родния град на Безеншек – Франколово, община Войник; поднасяне на цветя на гроба на професора в Централни софийски гробища; панихида в Пловдивски храм „Свети Свети Кирил и Методий”; откриване на скулптурен портрет на словенския възрожденец на фасадата на къщата, в която е живял в Пловдив и редица други мероприятия.

През месец май миналата година реплика на бюст-паметника на Безеншек в Цар-Симеоновата градина в Пловдив отпътува за Франколово заедно с евмолпеите, които станаха своеобразни „кръстници” на училището в този красив словенски град и оставиха незабравими спомени с прекрасния си концерт по случай Деня на славянската писменост и култура. Сега те са домакини на мъжкия хор, носещ името на видния общественик Антон Безеншек и смятат да зарадват своите гости с любимата на словенците песен “Slovenija, otkod lepote tvoje”.

От своя страна гостуващите хористи от Франколово са твърдо решени да изправят публиката на крака с „Химна на народните будители” на Добри Христов. Топлите взаимоотношения между двата състава ще дадат възможност на пловдивската общественост да се наслади на един прекрасен съвместен концерт. Животът на Безеншек е тясно свързан с българската история, политика, култура и конкретно с хоровото дело. Той е основател на един от най-старите български хорове – Пловдивско певческо дружество и като виден хоров радетел е абсолютно резонно паметта му да бъде зачетена именно с хоров концерт.

Българо-словенските дни по случай 100-годишнината от смъртта на проф. Антон Безеншек са резултат от неуморните усилия на Националното сдружение на стенографите. Подкрепата, която те получиха в лицето на Община Пловдив, Народно събрание, Регионален исторически музей-Пловдив, Държавен архив – Пловдив, Пловдивска митрополия,  ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”, само доказват колко значимо за България е делото на именития словенски „българин” Антон Безеншек.

Вижте програмата на честванията!

ПРОГРАМА

28 ноември – събота
10.00 – Панихида в Плодивския храм „Св.Св. Кирил и Методий“.
11.00 – Поднасяне на венци и цветя на паметника на проф. А. Безеншек в Цар-Симеоновата градина
11.30 – Откриване на скулптурен  портрет на проф. А.Безеншек на фасадата на къщата, в която е живял – ул. „В. Търново“ № 67
14.00 Участие в IX-тия фестивал „Дефиле на младото вино“ в Стария град
17.00 – Паметна вечер за проф. Антон Безеншек в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив
– Удостояване на проф. А. Безеншек със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ – /посмъртно/
– Връчване на дипломи и плакети на заслужили радетели, деятели и творци
– Подписване на меморандум за сътрудничество и съвместна работа между ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив и ОУ „проф. А. Безеншек“ – Франколово, Община Войник – Словения
– Откриване на тематична изложба: „Един словенец с българска душа“
– Тържествен концерт на Мъжки хор „проф. Антон Безеншек“ от Франколово, Община Войник – Словения  и Девическа хорова формация „Евмолпея“ при Община Пловдив

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top