Българският гласоподавател в обектива на един американец

Американският художник Браян Дейли се отправя на фотографско пътешествие из България, за да документира нейния политически електорат. Изложбата му, озаглавена „България в цветове“ гостува в Градска художествена галерия в Пловдив от 7 юли до 7 август.

По образец на негов подобен проект, озаглавен “Америка в цветове” от 2010 г. до 2012 г., Дейли се заема да документира широкото разнообразие и характер на българския гласоподавател след приключването на последните парламентарни избори през есента на 2014 г.

Проектът отвежда него и екипа му из цяла България, от планините до равнините и бреговете на нашата богата откъм култура нация.

Включени в тази серия от фотографии са портрети в цял ръст на българските гласоподаватели, които са използвали бюлетината като средство, с което да изразят своите надежди и желания относно бъдещето на страната.

Това са портрети, с които обикновеният гражданин и работещ човек изразява себе си. Чрез тях, той не само посочва за кого е гласувал, но също така ни споделя неща за собствения си характер и личност.

Дейли улавя през обектива си ловци, сервитьори, художници, собственици на магазини, работници във фабрики и много други, всички от които изразяват самоличността си чрез позите, вариращи от рефлективни до хумористични.

За да документира това политическо разнообразие, Дейли моли хората снимащи се за портрет да държат в ръката си табела с номера и цвета на бюлетината, която са пуснали по време на последните избори.

Въпреки че близо 50 процента от българите решават да не гласуват на последните избори, Дейли включва и тях в серията, като те държат черна табела изразяваща тяхното въздържание.

Изложбата е посветена на 25-тата годишнина от настъпването на демокрацията у нас, като цели да покаже убедителен поглед към една държава на кръстопът, взимаща решения за своето бъдеще посредством бюлетината и правото си на глас.

Официалното откриване на „България в цветове“ е в 19 ч. тази вечер.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top