Български алпинист изчезна на Еверест след труса в Непал (ВИДЕО)

Български алпинист и трите му деца са в неизвестност след земетресението с магнитуд 7,9 ударило Непал и последвалите лавини, съобщава вестник „Меридиан мач“. Това е софиянецът Стоян Маринов и децата му Марио, Теодор и Магдалина.

Бащата е качил последния си пост във фейсбук 3 часа след трагичните събития в Хималаите, отнели живота на 84 алпинисти и близо 2200 жители

на Непал, Индия, Китай и Бангладеш. От съобщението става ясно, че стихията е заварила Стоян и децата му на базовия лагер под Еверест, който е на 5 364 метра надморска  височина. Момчетата са съответно на 12 и 13 години, а момичето – на 19 години.

„Положението в базовия лагер е напечено. Току-що доведоха носач със счупени ребра оттам. Помолиха ни да се омитаме, за да има места за тях. Проблемът е, че вторични трусове продължават и едно такова слизане също крие рискове. Чакаме водача ни да се върне от мястото на трагедията, за да решим как и дали ще правим преход на фенерчета“, пише 43-годишният столичанин в последното си съобщение от 16:59 часа.

Самият Стоян съобщава, че всеки момент му предстои да потегли към по-нискостоящия лагер Го-рак Шеп (5 164 метра), който е на два часа и половина от Базовия лагер. Маринов от близо месец е в Непал с децата си в обиколка на Катманду и южните склонове на Хималаите.

„Земята се разтресе с приглушен грохот, първо леко, даже помислих, че е ефект от падаща наблизо лавина. След което всичко така започна да подскача, че трудно можех да стоя на краката си, приклекнах. След като се люляхме няколко десетки секунди, всичко свърши, за да отстъпи на грохота от падащ лед и сняг по склоновете на Лхотсе“, пише още българинът

Именно след края на земетръса става и по-опасно заради спусналите се лавини.

„Придърпах децата пред мен, доколкото можах с гръб към ударната вълна, клекнах и замижах. Когато разяреният сняг връхлетя, изгубих повечето от сетивата си – пълни очи и нос със ситен, леден, режещ сняг, който се впиваше навсякъде“, съобщава потресеният Стоян.

От Българска федерация по катерене и алпинизъм нямаха информация за изчезналия защото не е член и не е заявил предварително за посещението си в Хималаите.

Снимка: . telegraph.co.uk

Подобни статии

Top