Бюджетът мина на първо четене

„Няма нито една причина да се срамуваме от бюджета за 2017 г. Няма нито една грешка в него. Да, в разходната си част той отразява приоритетите на отиващото си правителство. Но той трябва да бъде подкрепен, защото не е на депутатите. Той е на българските граждани. Затова ви призовавам да го подкрепите“.

Този призив отправи от трибуната финансовия министър Владислав Горанов. Минути след това, със 102 гласа за, 58 против и 11 въздържали се парламентът прие бюджета за догодина на първо четене.

Проектобюджетът за 2017 г. предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3%. Най-много допълнителни средства през следващата година ще получи сектор отбраната и сигурност.

Предвидени са и пари за увеличение на учителските заплати. Допълнителни пари трябва да бъдат отпуснати и за сектора на здравеопазването, както и за вдигане на минималната работна заплата – тя става 460 лв. от януари 2017 г.

Ако разходната част  се раздуе, няма да се увеличи минималната работна заплата, възнагражденията на учителите, помощите за деца с увреждания, предупреди финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Той призова депутатите да не се поддават на популизъм.

Между първо и второ четене ще има предложения за промени.

Подобни статии

Top