Бюджет на стабилността приеха в Асеновград

Бюджетът на Община Асеновград и инвестиционната програма за тази година бяха приети днес на редовната сесия на асеновградския общински съвет. 37 милиона и 600 хиляди лева е тазгодишната финансова рамка на общината, което е с 0,9% повече в сравнение с миналогодишната, а инвестиционната програма възлиза на над 17 милиона лева.

Над 20 млн. лв. са планираните местни приходи за 2015-та година, като от данъци общинското ръководство планира в хазната да постъпят над 3 млн.лв., а от неданъчни приходи – близо 9 милиона и 500 хиляди. Кметът Емил Караиванов определи  финансовата рамка като „бюджет на стабилността и поглед към бъдещето“.

„Защото основен елемент от бюджета, който интересува гражданите, това са инвестициите, които предстои да се направят и доколко техният живот ще се подобри“, коментира кметът.

Опозицията обаче не бе съгласна с градоначалника и опонира, че бюджетът е предизборен.

„Изобщо не е на стабилността. Каква стабилност? За каква стабилност става въпрос? В отчета за миналата година, ако не беше заема, пак нямаше да има пари – и сега отчитат 65% изпълнение“, посочи лидерът на групата съветници на ГЕРБ в местния парламент Костадин Яков.

Бюджетът бе приет без гласовете на ГЕРБ – само с 20 гласа „за“ от 31 присъстващи в залата. Подобна бе картината и при гласуването на инвестиционната програма. Причината:

„Когато влизат улици за основен ремонт – подмяна на тротоари, асфалтова настилка и те не влизат във водния цикъл, трябва задължително да се сменят водопроводите, тъй като повечето са стари и компрометирани“, обясни съветникът от СДС Атанас Ников.

„В тази инвестиционна програма не са включени всички населени места, прави се може би предизборно за някои селища“, категоричен бе Яков.

Според опозицията най-много обекти са заложени в селата Тополово, Избегли и Червен, като сигурните плащания се насочват именно към тези населени места. От ГЕРБ припомниха, че 10 милиона от програмата са за водния цикъл, а останалите 7 милиона едва ли ще бъдат изпълнени.

Подобни статии

Top