Б. Инчев: Ако администрацията има ангажимент, тя трябва да го изпълни

Борислав Инчев е роден на 2 юни 1979 година в Пловдив. Завършил е бакалавърска степен в Аграрния университет в специалността Аграрен туризъм. Впоследствие завършва и магистърска степен по специалността Държавни и общински финанси. 

Започва трудовия си стаж като разпоредител в Драматичния театър. В мандата на кмета Славчо Атанасов, Инчев е назначен за експерт, който приема сигналите на гражданите на горещия телефон на кмета. През 2010 година той става главен секретар на Община Пловдив. 

На местните избори през 2015 година Борислав Инчев се кандидатира за кмет на „Южен“ от коалицията зад Славчо Атанасов и Патриотичен  фронт. 37-годишният Инчев печели надпреварата за Южен с  52,27% пред кандидата на ГЕРБ Кирил Велчев. С Инчев разговаряме за свършеното през първите няколко месеца от началото на мандата и приоритетите му за 2016 година. 

– Г-н Инчев, какво беше свършено от началото на мандата досега?

– За мен едно от нещата, което беше изключително важно, е поставянето на заслони на бул. „Ал. Стамболийски“. С монтирането на тези три заслона, наистина решихме един тежък проблем, защото имаше много жалби от хора, които постоянно недоволстваха от това, че когато има дъжд, сняг и студ, не могат да се скрият. Затова си го бях поставил като приоритет и съм радостен, че успяхме да го реализираме. Поставихме заслон и на бул. „Н. Вапцаров“. Тази спирка също се ползва от много хора, а заслон липсваше. Неслучайно обръщам внимание на заслоните, защото за мен е важно хората, които ползват градски транспорт, да го чакат при прилични условия. Все пак, когато една администрация има ангажимент към хората, тя трябва да си ги изпълнява. Нещо, към което аз ще се стремя в работата си – знаейки проблемите на хората, да ги решаваме своевременно!

Предприехме мерки по създаване на достатъчно добри и приемливи условия за състоянието на пътната мрежа. Запълнихме дупки там, където беше необходимо, а където трябваше, пренаредихме паважа, за да може колите, които минават, да го правят при нормални условия, а на пешеходците да не им се случи нещо.

В детските градини изградихме т. нар. „периметрова охрана“. Тя подсигурява откритите дворни пространства, където играят децата. Защото след като си тръгнат служителите от детските градини, в повечето случаи тук се събират млади хора, които мърсят и рушат. А след това хвърляме средства да изчистим замърсеното или поправим разрушеното. Сега вече това е невъзможно – има сигурност и инвестицията се изплаща за кратко време. Така си гарантираме спокойствие.

Предприехме и действия по опазването на зелената система и сигурността на гражданите по ул. „Даме Груев“. Оказа се, че по нея не са предприемани никакви мерки за дърветата. През минали години, вследствие на паднали клони е имало не само увреждане на имущество, но и реална опасност хората да пострадат. Този проблем вече е решен дългосрочно.

– По какъв начин?

– Орязахме клони, а когато при повдигане на короните служителите на „Градини и паркове“ виждаха, че има загнили дървета, които при силен вятър можеше да доведе до падане на дървото, съответно ги изрязваха.

– Какви са приоритетите за тази година?

– Аз разделям тези приоритети в две групи. Първо, за всеки един от приоритетите аз ще имам 4-годишна програма. Тя ще бъде разписана в съответните години. През 2016-та година приоритетите вече са определени. Ще бъдат заделени почти 400 хиляди лева за паркоместа и паркинги в определени конфликтни проблемни точки, за да може хората да не паркират в калните тревни площи. Ще бъдат предприети мерки да бъдат изградени две детски площадки, да бъде ситуирана една нова спортна площадка и да се направи поне една за разхождане на домашни любимци.  Целта ни е да идентифицираме проблемите по това къде проблема е бил най-голям, за да го решим първо там. Идеята е да се обслужат по-голям кръг от граждани.

Ще поддържаме и пътната инфраструктура на територията на района и изпълнение  на няколко важни улици. На първо място „Даме Груев“, на второ място транспортният възел „Модър – Царевец“, на трето място да се търси решение за ул. „Скопие“ и да се облагородят  два от районите, които се обособяват като изключително привлекателни – кв. „Беломорски“ и кв. „Остромила“. Там ще има съответните действия, за да може поне главните улици да бъдат направени и хората да се придвижват нормално.

– За „Беломорски“ община Пловдив също има проекти?

– Да. Ние сме координирали действията, защото една част от проектите, които ще се случват на територията на района ще се финансират от голяма община.  Това, което районната администрация трябва да направи, тя ще го направи. Затова е важно да имаме координация на действията. Това, което най-бързо ще се случи е Коматевско шосе. Там предстои в рамките на месец-месец и половина да започне същинска работа и след няколко месеца то да придобие вид, различен от сегашния. Ще бъдат извадени паветата, ще бъде подменена канализацията, ще се положи асфалт, ще бъдат направени и тротоарни настилки. На първия етап ремонтът ще бъде в съществуващите граници, а на втория етап ще направим допълнително проектиране на Коматевско шосе с цел разширение. Има обаче места, които още не са отчуждени все още и затова сега не е възможно.

– На „Даме Груев“ ще бъде ли премахнат паважа?

– Задължително. Поне към този момент, моето мнение и това на инженерите е, че улици от първостепенно значение, по които трафикът е изключително голям, не е удачно да бъдат с паваж. Там трябва да има много добра основа със съответното полагане на асфалт. За да се знае, че през следващите 6-8 години, няма да се налага нищо да се прави по нея. Докато за определени вътрешноквартални улици, ако паважът е в добро състояние, ще се пренарежда само на компрометираните места.

Истината е, че няма да имаме средства, за да го премахнем. Не пречи, както е в големи европейски столици, да има и улици с паважна настилка, но той трябва да съответства на норми и показатели, които да осигуряват нормална пропускливост и движение по пътното платно, за да няма предпоставки за инциденти с хората.

– Беше стартирано изграждането на видеонаблюдение по улици и паркове. Ще продължите ли?

– Това, което ние можем да предприемем, е изграждане на видеонаблюдение в големите паркове – „Белите брези“, „Кронщат“ и „Райчо Кирков“. На по-късен етап мисля, че един такъв проект трябва да се разглежда съвместно с МВР и Община Пловдив, за да има цялостен поглед къде са критичните точки и къде трябва да се изгради видеонаблюдение. Знам, че в районната администрация нямаме такива специалисти, затова работим с началника на Първо РУ. Там са хората, които получават и обобщават информацията. Диалогът с тях ни дава нужната информация, за да знаем какви действия да предприемем.

Очаквайте втора част на интервюто с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев утре.

Top