Вакрилова влиза в ОбС, не е ясно кой от БСП излиза

Общинският съветник от БСП Иван Петков-Бебето или бившата мискаТеодора Халачева може да изхвърчат от местния парламент, след като Пловдивският административен съд се произнесе по жалбата на  Димитринка Вакрилова срещу избора му. Вакрилова обжалва избора с мотива, че при провеждането на изборите в избирателните секции и при съставяне на протоколите на СИК са допуснати нарушения на закона при отчитане на преференциалния вот за листата на БСП.

Според нея броят на преференциалните й гласове са отчетени неправилно, като броят им е доста по-голям от посочения. Вакрилова, която беше под №3 в листата за общински съветници твърди, че в една от секциите изобщо не са отчетени преференции за нея, а те са били 11. Затова е направена проверка на изборните книжа в седем секции в Пловдив, като само в една секция е имало нарушение.

Административният съд обяви за недействителен избора на последния избран общински съветник според решението на ОИК от 27 октомври, миналата година. Тогава това е била бившата кандидатка за мис Пловдив Теодора Халачева. Последният влязъл в местния парламент съветник от социалистическата партия обаче е Иван Петков – Бебето, който замени напусналият тогавашен лидер на социалистите Георги Гергов.

В момента нито в БСП, нито в ОИК-Пловдив са наясно как точно ще приключи драмата, тъй като решението на магистратите подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок. Не е ясно и дали ОИК ще обжалва, тъй като това подлежи на гласуване от целия състав на избирателната комисия, поясни за DCNEWS сегашният председател Тошко Тодоров. По думите му, след като ВАС се произнесе по казуса, едва тогава ОИК ще гласува кой от двамата младежи да излезе от Общинския съвет.

Единственото сигурно е, че ОИК ще трябва да плати административните разноски по делото на Вакрилова в размер на 400 лева.

Снимка: Фейсбук 

Подобни статии

Top