Ваксинират животни в Асеновградско срещу син език

30 овце поразени от син език в асеновградското село Тополово

В община Асеновград стартира кампания за ваксинация на възприемчивите животни срещу „син език”. Това стана ясно по време на среща на кметовете от населените места в общината, свикана по повод разпространението на заболяването.

През следващите три седмици трябва да бъдат ваксинирани всички овце и говеда над тримесечна възраст, съобщи ветеринарният лекар на община Асеновград д-р Влашо Бозов. Ваксинацията ще се извършва  от регистрирани ветеринарни лекари, като ще се спазва принципа за едно населено място да отговаря един лекар.

Д-р Бозов настоя също кметовете да уведомят предварително фермерите, че ваксината ще бъде поставяна само на маркирани животни, за да могат да се снабдят с необходимите средства за идентификация. Така ще може да бъдат регистрирани и немаркираните досега животни. Собствениците с нерегистриран досега добитък няма да бъдат глобявани, а само ще заплатят марките за маркирането на животното. По думите на д-р Бозов за всички фермери е от полза да имат регистрирани животни, тъй като при смърт ще им бъде изплатено обезщетение.

Срещата беше организирана от Община Асеновград съвместно Областната дирекция по безопасност на храните-Пловдив, за да се възпрепятства разпространението, а впоследствие и пълното ликвидиране на заразната болест.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top