Валежите спират

Валежите спират

Валежите са в процес на спиране. Метеоролозите прогнозират по-слаби дъждове и на по-малко места. Ще има и временни разкъсвания на облачността.

Днес за Бургаска област е обявен код жълто. През нощта срещу 18 септември в южната половина на областта ще има интензивни валежи от дъжд с количества между 20 и 35 л/кв.м. На отделни места е възможно валежите да достигнат и над 35 л/кв.м.

През днешния ден, в резултат на падналите валежи през последните две денонощия и високата почвена влага, водните количества и нива ще са значително повишени при следните реки: Тополовец и притоците й; Войнишка и притоците й; Видбол; Арчар; Скомля; Лом – горно и долно течение; Цибрица; Огоста и притокът и река Скът.

Вследствие на валежите през изминалите денонощия и високата почвена влага, се очаква през следващите дни увеличение на водните количества и повишаване нивата на реките във водосбора на река Искър, като по-значителните от тях ще бъдат във водосборите на реката над язовир Панчарево – реките Лесновска, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след язовир Панчарево.

Водните нива в прогнозирания период 18-20 септември, ще са около прага за предупреждение. Вит – горно и средно течение; Осъм – горно и средно течение; Марица и притоците й в горното и в средното й течение, като по-значителни ще бъдат повишенията при реките Тополница, Чепеларска, Черкезица, Мечка; Арда и притоците й в горното й течение- реките Маданска, Давидковска, Върбица.

Очаква се повишение на нивата на най-южните реки от Черноморския басейн – Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Резовска.

Значително ще се повишат и нивата на притоците на река Струма в долното й течение: реките Санданска Бистрица и Лебница.

Времето може да бъде потенциално опасно. Експертите съветват: Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушителите на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top