Валидатори заменят кондукторите в пловдивските автобуси

Автобусите от градския транспорт в Пловдив ще бъдат оборудвани с валидатори за електронно таксуване. Кметът Иван Тотев монтира първия четец на картите и билетите, като по този начин даде символичния старт на изграждането на системата за управление на обществения транспорт. Въвеждането на електронното таксуване е част от големият транспортен проект, който се реализира в Пловдив и е на стойност 44 милиона лева.

С въвеждането на системата за управление на градския транспорт кондукторите в автобусите ще бъдат заменени от екипи, които ще проверяват валидирането на билетите и картите. Община Пловдив ще осъществява  по-засилен контрол върху превозвачите, а  заплащането им ще бъде на километър пробег. Новата система ще позволи в реално време автобусите да изпращат GPS сигнал.

„В реално време ние знаем всеки един автобус на какво място се намира и след колко време ще отиде на съответната спирка. Автоматично пътниците на съответната спирка ще знаят кой автобус кога идва. Отделно в самите автобуси ще има електронни табла, на които ще се изписват имената на спирките, а всяка следваща ще бъде анонсирана и с гласов сигнал на български и английски“, заяви пловдивският кмет.

С всички превозвачи вече има подписани анекси към договорите, сключени с община Пловдив. „Устройват ни клаузите в проекта, реално за нас той е идеален”, заяви Димитър Чолаков, собственик на транспортна фирма.

Кметът е категоричен, че цената на билета няма да се промени до края на годината, а след въвеждането на системата услугата ще бъде по-евтина

„По простата причина, че с времеви билет примерно, който струва 1 лев и позволява пътуване 1 час пловдивчани  ще могат  да сменят 2, 3 или 4 автобуса с един и същи билет. На базата на това ние ще можем да оптимизираме транспортната схема и да избегнем дублиране на линии в продължение на 10 спирки както е сега”, обясни Тотев.

Дейностите по оборудването на автобусите ще  завършат до края на декември тази година. Системата ще бъде въведена пилотно през следващата година, ще има и мащабна информационна кампания.

 

Подобни статии

Top