Василка от Крислово: Диня и жена са на късмет (СНИМКИ)

Дойде ли лятото идва и сезонът на дините. Всички обичаме този прекрасен вкусен и сладък плод, който освен, че не трупа килограми върху тялото ни, е и много полезен. Но, както твърди народната поговорка, „Диня и жена се избират трудно и всичко е въпрос на късмет“. Затова потърсихме специалисти, които да ни разяснят как да подберем най-подходящата диня, която хем да е сладка, хем да не е зелена или презряла, хем пък и да не е мека и изкуфяла.

Василка продава собствена стока на Понеделник пазара в Пловдив над 10 години. Семейството й има градини в Крислово и там отглеждат домати, краставици, тиквички и всякакви други зеленчуци. Дините обаче вземат от борсата за асортимент. Но точно в момента те са  и сред най-купуваната стока.

„Не съм специалист, но опитът ми вече ме е научил кога една диня е хубава. Доскоро продавахме гръцки дини и бяха много вкусни, но сега българските дини са по-добри от гръцките. Затова вземаме от тях“, обяснява Василка. Ето какво разясни тя за читателите на DCNEWS.

Откъде да ги купуваме?

Хубава диня няма да намерите в хипермаркетите. Плодовете там не са от най-пресните. Ако искате прясна диня, отидете на пазара, където ще намерите дини и пъпеши откъснати ден по-рано, съветва продавачката.

Как се разпознава добрата и вкусна диня?

Когато се почуква по кората, узрялата диня кънти звънко и вибрира, обяснява Василка. А иначе кората й трябва да е ярка, а на пипане да е твърда. Опашчицата трябва да е суха. Но това не е задължително, понякога и диня със зелена дръжка се оказва добре узряла и вкусна.

При рязане зрелият плод пращи. Там, където е лежала динята, има светло петно. Колкото по-жълто е, толкова по-узряла е самата диня. Но и това зависи от цвета на кората.

Голяма или малка? 

Голямата диня винаги е по-вкусна. Малките дини не са толкова сладки. Напоследък обаче хората не могат да си позволят голяма диня, а и трудно могат да я отнесат до вкъщи. Затова се налага да режем парчета, тъй като за сам човек или двама души, едрите дини идват големи, пояснява Василка. По думите й клиентите купуват и среден размер, тогава тя ги реже наполовина.

Пред мен търговката разрязва диня на две половини за постоянен клиент.  „Така хем клиентът вижда каква е динята, хем не се налага да вземе цялата“, обяснява тя.

Разрязаните дини трябва да се съхраняват в хладилника, за да не се развалят. Ако установите, че нарязаната диня има кисел мирис, трябва да я изхвърлите, съветва Василка. И предупреждава, че иначе може да получите хранително натравяне.

Има ли нитрати в дините?

Кой може да каже? На око това не се разбира. Със сигурност производителите торят при засаждането. Но какво е количеството на нитратите може да се определи в лаборатория. Ако обаче цветът на динята е прекалено интензивен и отива към виолетово, със сигурност има повече химия в него, твърдят търговците на пазара.

Откъде са дините, които се предлагат в момента?

Ами от близките села. Който и да питаш, всеки казва от Любимец, но няма как всички дини на пазара да са оттам. В момента има и добруджанска диня, която също е много вкусна, но трябва още малко да узрее.

Колко струва?

В момента дините вървят по 60-70 ст. Цената малко се е повишила, тъй като на едро дините се купуват от търговците по 45 ст. В хипермаркетите на промоция дините струват колкото на борсата, но пък няма гаранция, че ще ви хареса. Доскоро се предлагали много дини, тъй като плодът е узрял изведнъж, но сега единият сорт намаля, а започна да узрява друг сорт и се чувства лек отлив.

А пъпешите? 

Те се разпознават по друг начин – трябва да с ароматни, жълти и не прекалено меки.

Подобни статии

Top