ВАС отмени освобождаването на Десислава Желязкова като кмет

Има ли престъпна група в управлението на Пловдив

Върховният административен съд /ВАС/ реабилитира бившият районен кмет на „Западен“ Десислава Желязкова. В свое решение върховните магистрати отменят решението на Пловдивския административен съд, както и решение №298 на Общинския съвет от 01.08.2013 г., с което бившата кметица е освободена от длъжност в средата на тогавашния мандат.

Припомняме, че на 1 август 2013 година местният парламент освободи от длъжността кмет на „Западен“ Десислава Желязкова и назначи на нейно място Димитър Колев. Впоследствие Желязкова бе изключена и от ГЕРБ Пловдив, като това бе мотивирано със заиграване с тогавашни политически противници на партията и серия изяви в медиите,  в които бившата кметица е изложила безпочвени обвинения срещу лидери в ГЕРБ, както и срещу партията като цяло.

За да изчисти името си тя обжалва освобождаването си в Административния съд, а впоследствие и във Върховния административен съд, тъй като жалбата й бе отхвърлена от магистратите в Пловдив.

Според върховните магистрати обаче решението на колегите им в Пловдив е неправилно. Общинският съвет е взел решението си за прекратяване на пълномощията на Желязкова като кмет на район с необходимото мнозинство – повече от половината съветници, но в него не са изложени фактическите обстоятелства, поради които се прилага закона. Причини не са посочени и в направеното предложение за освобождаване от кмета на Пловдив. В него е посочена единствено правната норма, заради която бившата кметица е отстранена.

В делото не са приложени и съображенията в изказванията на общинските съветници по време на заседанието. Според върховните магистрати не е ясно в какво се състои целесъобразността, заради която Желязкова е освободена. Това, че няма мотиви, е съществено нарушение на закона и е основание за отмяна на решението, пише в него.

На практика обаче постановеното решение от Административния съд не може да се приложи и Желязкова да бъде върната на поста си, тъй като впоследствие са проведени избори и в момента за кмет на района е избран друг титуляр.

Радвам се, че съдът изчисти името ми, коментира пред DCNEWS Десислава Желязкова. Тя допълни, че се чувства морално удовлетворена.

 

Подобни статии

Top