ВАС отмени освобождаването на Десислава Желязкова като кмет

Има ли престъпна група в управлението на Пловдив

Върховният административен съд /ВАС/ реабилитира бившият районен кмет на „Западен“ Десислава Желязкова. В свое решение върховните магистрати отменят решението на Пловдивския административен съд, както и решение №298 на Общинския съвет от 01.08.2013 г., с което бившата кметица е освободена от длъжност в средата на тогавашния мандат.

Припомняме, че на 1 август 2013 година местният парламент освободи от длъжността кмет на „Западен“ Десислава Желязкова и назначи на нейно място Димитър Колев. Впоследствие Желязкова бе изключена и от ГЕРБ Пловдив, като това бе мотивирано със заиграване с тогавашни политически противници на партията и серия изяви в медиите,  в които бившата кметица е изложила безпочвени обвинения срещу лидери в ГЕРБ, както и срещу партията като цяло.

За да изчисти името си тя обжалва освобождаването си в Административния съд, а впоследствие и във Върховния административен съд, тъй като жалбата й бе отхвърлена от магистратите в Пловдив.

Според върховните магистрати обаче решението на колегите им в Пловдив е неправилно. Общинският съвет е взел решението си за прекратяване на пълномощията на Желязкова като кмет на район с необходимото мнозинство – повече от половината съветници, но в него не са изложени фактическите обстоятелства, поради които се прилага закона. Причини не са посочени и в направеното предложение за освобождаване от кмета на Пловдив. В него е посочена единствено правната норма, заради която бившата кметица е отстранена.

В делото не са приложени и съображенията в изказванията на общинските съветници по време на заседанието. Според върховните магистрати не е ясно в какво се състои целесъобразността, заради която Желязкова е освободена. Това, че няма мотиви, е съществено нарушение на закона и е основание за отмяна на решението, пише в него.

На практика обаче постановеното решение от Административния съд не може да се приложи и Желязкова да бъде върната на поста си, тъй като впоследствие са проведени избори и в момента за кмет на района е избран друг титуляр.

Радвам се, че съдът изчисти името ми, коментира пред DCNEWS Десислава Желязкова. Тя допълни, че се чувства морално удовлетворена.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top