Вашите снимки: Бранителите на Стара Загора

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ е паметник включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Паметникът е посветен на битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Открит през 1977 г., по случай 100-годишнината от боевете за Стара Загора.

Издигнат е на мястото, където се е намирал командният пункт на защитниците. Бетонната конструкция висока 50 метра ноподобява развято знаме. Оригинален въздушен пробив напомня за извезания върху него кръст, а керамична мозайка в черно, тъмнозелено и златен смалт пресъздава майсторското везмо украсяващо кръста. Към монумента отвеждат 100 стъпала, а в неговите основи се намира костница. На вечна стража под тях са шестимата български опълченци и руския офицер, символ на непреодолимата преграда на 6-те български дружини, които под командването на руските офицери за пръв път влизат в бой. Вечният огън в памет на загиналите гори в конструкция с формата на щикове.

Нашият читател Костадин Стефанов ни изпраща свои снимки от разходка до паметника „Бранителите на Стара Загора“.

Ако и вие имате интересни снимки, които искате да споделите, може да ни ги изпратите на dcnews.bg@gmail.com 

Подобни статии

Top