Вашите снимки: Копривщица

Читателката на DCNEWS Вяра Игнатова ни изпрати снимки от разходката си до възрожденския град – Копривщица.

Градът е привлекателно място за туризъм с десетките си музеи и красивите си възрожденски къщи и калдъръмени улици, които са приятно място за разходка.

Спорен е въпросът за произхода на името на града – от „коприва“, „купрос“ (гр. торище) или от „куп речици“. Tака до днес местните жители го произнасят без „в“-то – Коприщица.

През 1867 г. Васил Левски идва в Копривщица и създава първия Революционен комитет. На Калъчевия мост, пуква първата пушка на Априлското въстание.

От това малко градче са едни от най-големите революционери: Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Найден Геров, както и едни от най-големите имена оставили следа в българската литература като Любен Каравелов, Димчо Дебелянов и още много други видни личности.

 „Боже мой, селце като кутийка, гдето се ражда само ръж, гдето зимата е девет месеца, гдето най-работните пътища са широки таман две педи, гдето знатните гости се считат за хаджии, гдето не е стъпвал кракът ни на Бланки, ни на Ами Буе, ни на Киприян Роберта, ни на Луи Леже и пр., пр. – и такава паплач от деятели и родолюбци! Необяснимо!“ – пише  Захарий Стоянов за Копривщица.

Насладете се на галерията със снимки от Копривщица и не забравяйте, че ако и вие имате интересни снимки, които искате да споделите, може да ни ги изпратите на dcnews.bg@gmail.com 

Подобни статии

Top