Вашите снимки: Перперикон

Пролетното време е чудесен момент да посетите красиви кътчета сред природата. Едно от тях е археологическият комплекс Перперикон. Днес ще ви го покажем през погледа и обектива на нашата читателка Поля Тодорова, която ни изпрати прекрасни фотоси от култовия комплекс.

Перперикон или Перперек (на латински: Perpericon; на гръцки: Περπερικον) е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в.

Намира на 15 км североизточно от Кърджали. Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 кв. км. Светилището на траките е разположено на 470 м над морското равнище, на скала, на върха на хълм и е един от стоте национални туристически обекта в България.

Българските траколози категорично отказват да наричат обекта „Перперикон“, защото това е доста по-късното му наименование, дадено на мястото вероятно от римските завоеватели на Тракия. Перперек е древнотракийското название на обекта и според проф. Александър Фол е единственото му възможно название. Перперикон е късното име, което се появява през византийската епоха.

Според Николай Овчаров късното наименованието на мястото Перперикон е свързано със златните монети перпера, известни и като златица в средновековна България.

Първото археологическо проучване на Перперек е проведено в края на 1960-те и началото на 1970-те години. Скалното светилище представлява огромен планински масив, в който всяка педя от скалната повърхност е била изработена от човешка ръка. На самия връх е разположен огромен басейн с размери 12 м x 8 м x 6 м, скални тронове, просторни изсечени в скалата помещения и пейки. Добре се проследява т.нар. „свещен път“, който води към т.нар. „голям храм“ и вкопаване в скалното лоно на планината.

Вътрешното пространство е проектирано на три нива. В най-източната част на храма е издялана фигура на лъв, изправен на четирите си крака. Значително количество керамика от късната Енеолитна епоха е намерено в района на старите рампи за пръст – факт, показващ, че светилището е основано и функционирало през втората половина на Енеолита.

Археологическият обект заема скалист връх, разположен югозападно от с. Горна Крепост, наричан от местното население „джин тепеси“ – в превод от турски „Върхът на боговете“.  Перперек е обитаван още в епохата на Халколита преди 8000 г. и достига разцвета си през късната Античност, когато е градски център в рамките на провинция Тракия на Римската империя.

През късната Бронзова и ранната Желязна епоха на хълма е изградено светилище. Счита се, че то е било посветено на бог Дионис. Светилището е търсено от цяло столетие. То, заедно с това на Аполон в Делфи, са двата най-значими оракула в древността. Според древни легенди, в прорицалищата, върху специален олтар са извършвани винено-огнени обреди и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Счита се, че именно в това светилище, на Александър Македонски е предречено, че ще завладее познатия свят от Египет до Индия. Свещеният хилядолетен град е унищожен от османските турци в 1362 г. и жителите му са поробени. След няколко десетилетия мястото напълно запустява.

След прекрасната разходка из древните руини, можете да се снабдите и със сувенир от мястото, който да ви напомня за екскурзията до култовия обект.

 Очакваме и вашите снимки от разходките ви из забележителностите на България на електронната поща на DCNEWS: dcnews.bg@gmail.com.

 

Подобни статии

Top