Вашите снимки: Разходка до гробницата край Старосел

Читателката на DCNEWS Мирослава Станчева ни изпрати снимки от разходката си до тракийската гробница край Старосел. Гробницата е открита от покойния археолог д-р Георги Китов, заедно с целия култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове.

Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. През 5 век пр.н.е. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. Селището е съществувало и по времето на Втората българска държава. Жителите на днешното село са потомци на жителите на троянското село Старосел, които се заселват по тези места през 15-и век.

Тракийският култов комплекс при Старосел е сред Стоте национални туристически обекта.

Тракийският култов комплекс в „Четиньова могила“, открит от Георги Китов през 2000 г., е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Гробницата-хероон, наричана от Георги Китов „храм“, впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

Траките почитат Великата богиня Майка, която е отъждествявана с планина или скала. Натрупването на могили възпроизвежда планината и утробата на богинята-майка. Освен нея, е почитано и мъжко божество. Царят на траките е връзката между хората и боговете.

Според Александър Фол, от аристократичните ритуали на траките, води началото си гръцкото религиозно учение, наречено „орфизъм“. Светилището в Старосел е изпълнявал точно такава функция – във вътрешната камера са се изпълнявали тайни орфически ритуали. Целта им е била усъвършенстване.

На 30 м южно от куполната сграда, е открит „кенотаф“ – празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.

Могила „Хоризонт“ е единствената гробница-хероон в Тракия с колонада. И докато на други места колоните са една или две – тук броят им достига 10. Колоните са с капител в ранен дорийски стил. И в този хероон е бил погребан представител на тракийската аристокрация. Въпреки че гробницата е ограбена още в древността, намерените сребърни и златни предмети говорят красноречиво за ранга на погребания.

Източник на информацията за гробницата край Старосел: Уикипедия

Уважаеми читатели, ако пътувате някъде през уикенда или просто нещо красиво или пък нередно Ви е направило впечатление, моля изпратете ни го на електронната ни поща: dcnews.bg@gmail.com или със съобщение на фейсбук страницата на DCNEWS.

 

Подобни статии

Top