Вдигат паметник до училище „Христо Ботев“ в Асеновград

На официално публично обсъждане асеновградчани единодушно решиха бюст-паметникът на революционера Христо Ботев да бъде ситуиран в градинката в близост до училището, чийто патрон е поетът.

Първото и единствено предложение бе дадено от председателя на инициативния комитет „Без Ботев няма България” Атанас Кендерлиев, който сподели, че според него това е най-удачното място за паметника на великия Ботев. В подкрепа на предложението застанаха и Ангел Димитров, Елена Мандурова, Васил Костадинов и Иван Кръстанов.

Главният архитект Константин Атанасов обяви позицията си, че няма пречки за изграждането на паметник на предложеното място.

Заместник-кметът на община Асеновград инж. Мария Вълканова закри публичното обсъждане, а членовете на инициативния комитет „Без Ботев няма България” започват довършителните работи за поставянето и откриването на паметника на Христо Ботев.

Създател на паметника е асеновградският скулптор Христо Венев, който сподели, че монументът е висок над 3 метра.

Средствата за паметника на Ботев в размер на 15 хил. лв. от Инвестиционната програма за 2015 г. на Община Асеновград бяха осигурени след решение на Общинския съвет, както и от организирания благотворителен футболен турнир, където се събраха допълнителните 8 хил. лв.

Подобни статии

Top