Вдигат площад „Централен“ на пилони, още находки до пощата

Вдигат площад Централен на пилони, продължават археологическите разкопки до пощата в Пловдив

Уникална мраморна облицовка от Античността с релефни човешки и растителни елементи са открити при подновяване на арехеологическите разкопки пред Централна поща в Пловдив. Това съобщи археологът Елена Кесякова, която ръководи проучванията.

Такава декорация се разкрива за първи път при разкопките на останките на античните градове у нас.Те са покривали кирпичените колони и по думите на Елена Кесякова са по-красиви от намереното от втория и третия строителен период, в развитието на Филипопол и напомнят за древния изток и синагогите в Палестина.

Според Кесякова вече има категорични данни,че Форума съществува от първи век преди новата ера. Археолозите са направили и други важни разкрития, които касаят най-вече втория строителен период.

Разкопките ще бъдат разширени до декар и половина, като в Източна посока се очаква да се открие стилобатът, а в западна ще се направи терасовидна връзка между разкопките и Цар Симеоновата градина.

Предстои обществено обсъждане на класираните на първите три места проекти за реконструкция на пл.Централен.

Ще се проучат и възможностите за тяхната реализация. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Пред Експертния съвет стои много важна задача – да разгледа отново класираните проекти и да прецени изпълнимостта на португалския проект, класиран на първо място, което означава изграждане на площадно пространство с възможности за продължаване на археологическите разкопки, които да бъдат под площадното пространство, което е едно сложно инженерно решение .

Ще бъдат проучени възможностите за набиване на пилони в цялото площадно пространство. Изграждане на конструкция, която ще бъде самият площад и след отнемане на пласта без археологически разкопки да бъде отнета пръстта и да продължи археологическата работа през годините, обясни кметът Иван Тотев

По думите му  Община Пловдив не би приела и одобрила вариант, при който трябва първо да се завършат археологическите разкопки и след това да се изгражда пешеходна зона. Затова е много важен конструктивният анализ, които трябва да се извърши от Експертния съвет, след което ще има обществено обсъждане. Заради организацията на провеждане на конкурса за пл. Централен Община Пловдив е отличена с награда от Мув БГ – обществено движение, което се занимава с най-щекотливите въпроси на нашето време.

 

Подобни статии

Top