Вдигат таксите в Асеновград, собственици плащат с 40 % по-скъпо тротоарно право

Вместо месечна такса от 5 лева правото да разположиш маса на тротоара в Асеновград  ще струва на ресторантьорите вече с три лева повече. Днес общинските съветници взеха решение такса „Тротоарно право” да стане 8 лева за квадратен метър  за района на центъра, а промяната е залегнала в новата Наредба за определяне на местни данъци и администриране на цени на услуги.

Променя се и цената за ползване на терен като в централна градска част тя става 12, 60 лева на месец. Старата Наредба действа от 2003-та година, съществени изменения в нея от тогава не са правени е мотивът на администрацията  за направените   предложения.

40 %-ното увеличение на такса „Тротоарно право” предизвика реакцията на местната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според председателя Атанас Христев по-скъпият налог ще доведе или до увеличение на цените в заведенията или до намаляване на средствата, които се инвестират за подобрения в тях и в прилежащите територии.

Дебат предизвика промяна в цената за ползване на градския басейн. За да плуват възрастните ще трябва да плащат вече 50 лева месечна карта, вместо досегашните 30 лева. За младежи до 14 години картата ще е с 10 лева по-малко и е на цена от 40 лева.

Не беше прието предложението на общинския съветник Дамян Борисов децата до 7 години да ползват услугата безплатно. Борисов пледира да се запазят досегашните цени за ползване на градската къпалня с мотива, че само преди месец старейшите взеха решения басейнът да се стопанисва от общината. „Като общински басейнът трябва да бъде максимално достъпен за ползване и да изпълнява социалната си функция, а не да се превръща в стопански обект, от който де се търси печалба”, реагира съветникът от ПП „ Зелените”.

Без да влиза в проекта за промени Ангел Димитров от ГЕРБ се противопостави на предложението на администрацията като поиска месечната такса за басейна да струва 15 лева, а всеки закупил карта да получава безплатно чадър, шезлонг и студена вода.

В Наредбата влиза увеличение и на билета за посещение на Асенова крепост. То засяга най-уязвимата група, а именно учащи и пенсионери. Входната такса се променя  с 50 % и вече ще струва 1, 50 лева.

 

Подобни статии

Един коментар

  1. здздпт написа:

    Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите оспори считано от 1 юни 2016 в административния съд Пловдив вдигането на таксата

Top