Веганството – стъпка към рая

Буда е казал, че да си вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към Нирвана. Следователно веганството  е следващата стъпка към рая, защото философията на веганите изключва консумацията и използването на продукти от животински произход.

Да приемаш храненето не просто като средство за оцеляване, а като философия – с такъв човек ще ви срещнем днес. Психолог по образование, веган-готвач по призвание.

Шеф Дорина Ташева вече пет години е веган. Изключила е  месото от своето меню преди повече от 12 години поради хуманни подбуди.

„Реших, че ако мога да живея без да вредя на което и да е същество това би било най-добрият начин за живеене според мен“, обяснява Дорина и допълва, че млечните продукти е спряла поради здравословни причини. По думите й хората се обръщат към този начин на хранене именно здравословните проблеми.

„В днешно време млечните продукти са болестни, няма нищо чисто в тях, но дори и да са натурални, био или домашно производство е по-добре да бъдат ограничени“, обяснява Дорина.

Хранителният режим на веганите е лишен от холестерол. Учени са установили значително по-малко случаи на хипертония сред веганите. Но не си мислете, че изключвайки животинските продукти от менюто си се храните здравословно. Дорина разяснява, че веганството не означава автоматично, че се храним здравословно.

„Може да сме вегани, но да се храним с бяло брашно, рафинирани продукти, а в това няма нищо здравословно. Всъщност може да се храним здравословно, както при консумация на месо и млечни продукти, така и без тях“ – пояснява още Дорина.

В България веганството става все по-популярно, но все още не са малко хората, които са сигурни, че това е нездравословно.

Шеф Дорина Ташева сочи като главна причина за това мнение това, че хората не са осведомени.

„Има много информация за това как да набавим за организма си всички необходими вещества. Например, когато се комбинират бобова и зърнена храна в едно ядене – те правят пълен протеин и ни доставят нужните аминокиселини, и не само, но човек трябва да се информира.“

Както вече казахме веганството не е просто начин на хранене, а философия на живота и ако следваш тази философия, то тогава се стремиш към по-добър живот. А този стремеж неминуемо те учи на нещо. Дорина споделя, че начина й на хранене я възпитава преди всичко на търпение.

„За мен това е най-важното качество, което искам да придобия, но все още съм в процес на усвояване.“

За младата жена веганството е било личен избор, точно за това тя дава този шанс и на своята дъщеря.

„Дъщеря ми има свободния избор сама да решава с какво да се храни. Тя има моя пример и знае, защо се храня така, но не и го налагам. Тя сама с времето все по рядко има желание да яде месо, но това е нейния избор.“

Дорина е на мнение, че всъщност веганството не прави хората по-хуманни.

„Това си е до човека. Има много вегани, които са такива, защото са толерантни към животните, към природата, но в същото време не са толерантни към хората. Не може да осъждаме другите за това, че ядат месо, защото това не ги прави по-лоши. Ние не сме богоизбрани за това, че не ядем месо и не сме нещо повече. Всичко е вътре в нас и Христос е казал – не това, което влиза в устата осквернява човека, а това, което излиза от сърцето му.“

С този начин на хранене можете да достигнете истинския баланс между душевното и физическото си състояние – „чиста храна, чиста душа.“

Дорина пояснява, че не е трудно да се храниш по този начин, дори и да не си си вкъщи. В Пловдив заведенията предлагащи веган меню се увеличават, а и на все повече места се приготвят фрешове, които присъстват доста във веган менюто.

Двете неща, които веган готвача Дорина задължително включва в храненето за деня са маслини и люти чушки. Веган кухнята е разнообразна и вкусна, а десертите изкушават не само веганите.

Утре шеф Дорина Ташева организира уъркшоп от 16:00 до 18:00 часа в центъра на Пловдив.

„Този уъркшоп е подготовка за лятото. Ще приготвяме различни видове плодови нектари – т. нар. смутита, спагети от тиквички със различни сосове, сурова пица, която основа е от семена и ядки и е дехидратирана. Също така ще правим веган сладолед и различни заготовки и сосове, които можем да си приготвим вкъщи.“

„Когато приготвям храна се старая да го правя осъзнато и с любов, защото вярвам, че храната е енергия и чрез нея давам част от себе си на другите.“ 

Подобни статии

Top