Великденските традиции, за които може би не знаете

Великден е един от най-красивите празници в годината. Освен, че е празникът на великото тайнство и Възкресението господне, и се празнува във всяко християнско семейство, този празник е и много цветен.

Любим е както на големите, така и на децата, точно с тази колоритност- шарените яйца и цветята. Голяма част от традициите за Великден всъщност са още от далечното минало и крият много любопитни неща.

Ето някои интересни факти около празника, някои от които може би все още не знаете:

Яйцата от векове са били използвани в християнските фестивали като символ на нов живот, чистота и плодородие. По-късно яйцата са били свързани и с Великден, тъй като на яйцето се гледа като на мощен символ на възкресението и превръщането на смъртта в живот.

Първото шоколадово великденско яйце е произведено през 1873 година от Fry’s.

Едно от най-големите великденски яйца, правени някога, е било изложено през 2011 година в италианския търговски център Ian. Яйцето е имало височина 10,39 м, обиколка – 19,6 м и е тежало 7200 кг.

Най-известните украсени великденски яйца са тези, създадени от Peter Carl Faberge.

През 1885 година руският цар Александър III, помолил Faberge да направи яйце което да подари за Великден на съпругата си. То било яйце в яйцето. Външният му  корпус бил от злато, лакирано в бяло, който се отварял, за да разкрие по-малко яйце от злато. Царят и царицата били толкова впечатлени от златото че поръчали на фирмата  на Faberge да продължат да правят такива яйца, които да се доставят всеки Великден. В по-късните години Николай II, син на Александър, продължил обичая.

През 2007 година на търг беше продадено яйце инкрустирано с диаманти на Faberge за 9 милиона паунда.

Най-популярните шоколадови яйца в света са Cadbury Creme Egg, първото от тях се появява на пазара през 1971 година.

На Разпети петък във Великобритания ядат „cross buns“. Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. На Великден търкалят по склоновете боядисани яйца. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу.

В Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства. Затова телевизиите излъчват подобен тип филми и сериали, а вестниците публикуват съспенс истории.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги пляскат с украсена с панделка пръчка. Това според тях ще им донесе здраве и красота, както и плодородие.

В Германия има обичай коледните елхи да се изгарят на Великден като своеобразен символ на сбогуване със зимата и посрещане на пролетта. Германците търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове. Етнографите са на мнение, че това са не само езически, но и християнски обичаи, защото се смята, че огънят ще донесе нова сила за живот и ще прогони зимата.

За разлика от Германия, в Австралия зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. Точно заради това великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. Много производители на шоколад предлагат продуктите си под формата на билби.

През Страстната седмица в гръцките църкви се отслужват продължителни литургии. В полунощ в събота свещеникът оповестява: „Христос воскресе.“ „Воистина воскресе“, отговарят вярващите. Запалват и голям огън. В неделя гърците пекат агне и пият червено вино, към агнешкото се сервират и така наречените „кокореци“ – с други думи, дреболиите.

В Париж произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка. На пазара се предлагат и други скъпи шоколадови фигури. На Разпети петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона.

В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се и великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия. Един от специалитетите е сладкиш във формата на гълъб, наречен „Colomba Pasquale“. На Велики понеделник за закуска по изключение се яде и салам, баница с плънка, известна като „torta rustica“ и се пие вермут.

В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

Православната служба в Русия започва с процесия, при която вярващите обикалят църквата, носейки свещи. В нощта на Великден московското метро работи до по-късно, за да може всички да се приберат след дългата среднощна литургия. След строгите пости идва времето на питателните пироги и куличи.

На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големите са в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

Всяка година на Разпети петък на Филипините млади мъже разиграват разпъването Христово. Те изнасят дървените кръстове до върха на различни хълмове, а после тях самите ги приковават с 5-сантиметрови гвоздеи за ръцете и краката към кръста. Младежите възприемат това като вид изкупление, а католическата църква е категорично против тази традиция.

Великденски специалитет в Южна Африка са благоуханите сладкиши „Hot Cross Buns“ с кръстчета от захар. Вероятно става дума за стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците.

Най-големият шоколадов заек за Великден е бил създаден в Южна Африка през 2010 година от Хари Джонсън. Заекът е бил с височина 3,70 м и е тежал 3 тона, и е бил изяден от 250 деца в неравностойно положение.

Източник: jilo.bg

Подобни статии

Top