Великобритания остана без тикви преди Хелоуин

tikva

Британците могат да осъмнат без един от символите на Хелоуин заради недостиг на тикви, пише в. „Дейли стар“.

За да разрешат проблема с тиквената оскъдица в навечерието на празника в събота, експерти отправят призив към сънародниците си да дълбаят и рисуват страховити лица върху репи.

От организацията „Инглиш херитидж“ са инсталирали голям брой призрачно изваяни репи в замъка в Доувър по случай предстоящия празник.

Много преди тиквата да стане предпочитаната украса за Хелоуин, хората са извайвали страховити лица върху репи и са ги поставяли пред домовете си, за да ги пазят от зли духове.

„От издълбаните тикви до практиката „пакост или лакомство“ много от свързаните с Хелоуин традиции идват от ранния европейски фолклор, въпреки че се смятат за американски изобретения. Надяваме се, че по случай предстоящия празник хората ще си спомнят за репите и други наши хубави традиции“, казва историкът от „Инглиш херитидж“ Майкъл Картър.

Междувременно проучване, направено от сайта Ваучърбокс, показа, че тази година британците ще изхарчат 466 милиона лири за празника Хелоуин. Само за страховита маскировка празнуващите във Великобритания ще пръснат 157 милиона лири. Други 136 милиона лири ще бъдат изразходвани за храна, а 98 милиона ще бъдат похарчени за празнична украса.

Данните от проучването показват, че Хелоуин вече изпреварва Свети Валентин като търговско събитие. По-доходоносни празници са само Великден и Коледа.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top