Великобритания решава днес дали да остане в ЕС

Във Великобритания започна исторически за Кралството и за Европа референдум. Британските граждани отговорят на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз, или да напусне?“.

Право на глас имат 46,5 млн. британски граждани.

Часове преди вота премиерът Дейвид Камерън заяви, че позициите на двете страни са изравнени, което прави изхода непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителенпарламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с изявено мнозинство на единия лагер.

Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим, ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса.

Ако британците изберат напускане на съюза, предстои дълга процедураще бъде информиран Европейският съвет, който трябва да започне преговори по договор за оттегляне на страната.

В последните дни надежда, че страната ще остане част от Обединена Европа изразиха водещите политически лидери от цял свят, сред които германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Гласуването започна в 07:00 часа тази сутрин (09:00 часа наше време) и ще продължи до 22:00 часа (полунощ наше време). Първите частични резултати се очакват около два часа по-късно.

Източник: btv

 

Подобни статии

Top