Венелин Драганов е властелинът на дървото в „Капана“

Дърводелие в Капана

В най-артистичния  пловдивски квартал „Капана“ има едно място, където всяко парче дърво се превръща в практична мебел, интересна детска играчка или просто изящен сувенир. Мястото е ателие „Дърводелие“, а човекът, който изработва съвсем сам изделията, е Венелин Драганов.

Венелин е роден в Ямбол, но от дълго време живее и твори в Пловдив. Винаги е имал афинитет към изкуството и особено към музиката. 27-годишният мъж е със средно лютиерско образование, но твърди, че у нас в този занаят няма хляб. Твърдо решен да остане в България, Венелин отива в София, където учи реклама в НБУ.  В университета добива широк спектър от знания, които са му много полезни в сегашното занимание.

Цяла година след завършването си, Венелин не спира да търси работа в рекламната сфера. От своя близка приятелка разбира, че съществува програма за финансиране по европейски проект и решава да опита късмета си. Мисли дълго с каква идея да впечатли експертите, докато един ден, въртейки  ръцете си играчка от дърво, която си е купил на благотворително събитие, решава, че ще изработва детски играчки.

Бизнес-планът вече е почти готов, когато се оказва, че пловдивчанинът не отговаря на всички условия, заложени в договора на проекта. Това обаче не го обезкуражава, даже напротив – продължава да търси още по- усилено средства, с които да реализира идеята.

„Не успях да убедя бюрото по труда да ме финансира, но успях да убедя майка ми“, споделя Венелин. Първоначално започва да работи с инструменти от домакинството, постепенно с помощта на майка си купува най-необходимите за всеки дърводелец машини. Така вече година и половина Венелин не спира да се бори за разширяването и популяризирането на труда си.

В ателието се работи само с качествено дърво, не се използва талашит, а готовите изделия освен красиви, са и много здрави. Често комбинира дървото с въжета, метал, стъкло, дори и хартия. Венелин сам е измислил логото на ателието си, а надписа „Дърводелие“ изработва от изрезките на първите си играчки. Искал е името да е българско и да е лесно разпознаваемо.

Първоначално Венелин е изпълнявал поръчки главно на близки и приятели. Предварително е направил и доста играчки, които са представлявали началния му „капитал“. Хората идват в ателието с най-различни и нестандартни хрумвания – сгъваема оранжерия за тераса, лабиринти и пъзели с размерите на маса за хранене, бижута и ключодържатели с най-различни знаци и послания върху тях.

Една от най-любопитните поръчки идва от заклет фен на „Ботев“, който си поръчва дървена плоча за декорация с жълто-черно канарче върху нея. Венелин е изработвал и сърце с любовно послание, поставки за ключове и изящни визитници.

Трудностите са истинско предизвикателство за младия дърводелец. Винаги смело казва „да, ще стане“, след което си представя готовия вид на дървеното изделие и се залавя за работа. Първо прави т. нар. технологична карта, обмисля всяка стъпка, както и времето, което ще му е нужно за дадена операция. Признава, че е имало моменти, в които дори самият той се е изненадвал от уменията си.

Дърводелството дава на Венелин свободата да прави това, което иска, вярва, че с времето занаяти като неговия ще добиват все по-голяма популярност и устойчивост.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top