Взрив в Германия уби един и рани 12 души - DC news

Взрив в Германия уби един и рани 12 души

Един човек загина, а 12 бяха ранени в южния германски град Ансбах при експлозия, която според властите е била предизвикана умишлено. Трима от пострадалите се борят за живота си, съобщава Нова телевизия.

Говорител на полицията заяви, че загиналият при взрива мъж е бил с раницa, в която е пренасял взривно устройство. Действал е сам. Нашият специален пратеник в Германия Марина Цекова вече е там.

Мишена на нападението в Ансбах е трябвало да бъде музикалният фестивал, на който е имало над 2000 души. Атаката е станала около 23.10 часа българско време пред бар близо до входа на фестивала, когато е приключвал един от концертите от програмата и феновете са започвали да се разотиват.

Няма официална информация дали става въпрос за терористичен акт.

Извършителят се е опитал да влезе на фестивала, но не е имал билет и охраната го е отпратила. Заради това той се е взривил не на самия фестивал, а встрани.

Нападателят в Ансбах е 27-годишен сириец, на когото било отказано убежище, заяви баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман.

Сириецът е влязъл в страната преди две години, а молбата му за получаване на убежище е била отхвърлена преди една година. Германските власти са поискали той да напусне страната. Заради ситуацията в Сирия обаче той е получил разрешително да остане в Германия и е бил настанен в апартамент в Ансбах.

Йоахим Херман заяви, че е „вбесен“ от атаката и че тя е демонстрирала нуждата „за затягане на контрола по отношение на тези, които живеят в нашата страна“, съобщава телевизия BBC.

Баварският вътрешен министър съобщи, че нападателят е имал два предишни опита за самоубийство, заради които е бил настаняван в психиатрия в района на Ансбах и уточни: „Ние не знаем дали този мъж е планирал да се самоубие и дали е имал намерението да убие други хора“. Херман обаче съобщи, че мощността на експлозивите в раницата на самоубиеца е била достатъчна да убие и рани много повече хора и подчерта, че възможността за терористични мотиви не може да бъде изключена.

Във взривното устройство на 27-годишния сириец е имало много метални части, което подсказва, че вероятно той е искал да убие колкото се може повече хора.

В специализираната операция в града участват 200 полицаи и 350 спасители и пожарникари.

Баварският вътрешен министър смята, че експлозията най-вероятно е ислямистко терористично нападение, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

 

Подобни статии

Top