Взрив в завод ТЕРЕМ, 10 ранени

Взрив разтърси рано тази сутрин град Костенец. Взривът избухна във военния завод „ТЕРЕМ“ в града по време на утилизация на боеприпаси, предаде репортер на БГНЕС.

 

Хората първоначално са чули силен гръм, сградите се разтърсили. След това са последвали още няколко сигнала от разтревожени граждани на тел. 112, че над града се издига гъст черен дим. Има материални щети и счупени прозорци по сградите в Костенец.

 

Ранени са 10 души – 5 мъже и 5 жени, четирима от тях по-тежко. Двама от пострадалите след взрива във военния завод в Костенец вече са във ВМА-София, други двама са приети в Окръжна болница „Св. Анна“ в София.

 

Завод ТЕРЕМ е отцепен. В района на инцидента има екипи на пожарната, много линейки, Военна полиция, КОС. Няма опасност от втори взрив, увериха редица институции.

 

На около 500 м по въздух са най-близките къщи, които се намират до завод ТЕРЕМ. Информация за разрушени къщи няма, има счупени прозорци по главните улици в общината. В центъра на града има спукани стъкла. Няма други инциденти. В самия завод има хора с порезни рани, превързани са в Бърза помощ и са освободени. В завода работят около 80 души. Надявам се да няма повече пострадали и да няма жертви, заяви кметът на Костенец Радостин Радев.

 

Там, където става утилизацията на боеприпасите, утилизираното вещество се е взривило по моя информация, но ще видим какво ще кажат разследващите, каза Радев.

 

Областният управител на София Емил Иванов заяви пред БНР, че при утилизация на двигатели се е запалило вещество. Няма тежко пострадали според екипите на Спешна помощ, които се намират там, добави още Иванов.

 

„Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението“, заяви главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Нямаме притеснения за втори взрив. Работниците на завода са на безопасно място, съобщи още комисар Николов.

 

На мястото на инцидента пристигнаха служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на София Емил Иванов. Шаламанов заяви, че за щастие инцидентът е ограничен. „Пострадали са 10 души, обработени са им порезните рани, четирима от тях са транспортирани за София. Пострадалите са служители на завода ТЕРЕМ. Служители на КОС, ПБЗН, Военна полиция са на мястото на инцидента. Извършени са замервания, няма радиационно или химическо замърсяване, няма излъчване на азот и няма каквито и да е индикации за друг взрив, подчерта Шаламанов. Това, което се е случило не е свързано с видими нарушения на технологичния процес. Извън района има само счупени стъкла, разходите ще бъдат възстановени от завод ТЕРЕМ“, увери министърът. Той каза също, че всички хора са изведени на безопасно разстояние от района на инцидента. /БГНЕС

Подобни статии

Top