Вижте барелефа на Гунди в Куклен, фенове от цялата страна бяха на откриването (СНИМКИ)

Барелеф на Георги Аспарухов-Гунди бе издигнат в град Куклен. Инициатор на идеята е родопчанинът Тодор Томов, роден в смолянското село Орехово и близък родственик на легендата. Тодор живее в Куклен и е стартирал проекта си преди 2-3 години.

Барелефът е висок 1,80 метра и широк 2 метра. За изградждането му, със средства са помогнали дарители. Монументът е изработен от врачански гранит. Засега е единственият по рода си барелеф в България. Намира се в близост до старинния Метох, дал името на Метошкия квартал в града.

Много привърженици на футболната игра и на легендарния Георги Аспарухов са помогнали – някои с пари, други с материали, а трети – с труд. Изработката на барелефа е дело на пловдивския скулптор Ангел Каравланов. Идеята на инициатора е зад барелефа на Гунди да бъде издигнат и параклис, а след време мястото да стане част от туристическите маршрути в Куклен.

Най-важното е че откриването на монумента обедини в едно събитие привърженици на различни футболни клубове в страната. Въпреки разнородните си виждания, фенове на ЦСКА, Левски, Спартак, Ботев и Локомотив се преклониха пред паметта и признаха таланта на легендарния футболист.

На откриването присъстваха приятели на Георги Аспарухов, с които той е играл в един отбор. Специален гост бе и  неговата съпруга. Развълнувана, тя призна пред присъстващите, че в този момент у нея се преплитат смесени чувства – и радост от реализираната идея, и болка от загубата на Гунди. Неслучайно барелефът бе издигнат и открит на 4-ти май. Денят, в който Георги Аспарухов щеше да отбележи своя 73-ти рожден ден.

Подобни статии

Top